EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Гърция иска да погаси заем към МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция иска да погаси заем към МВФ

mail13:35 | 15.03.2019прегледи 1006 коментарикоментари 0


Гърция дължи около 9,4 млрд. евро на МВФ и проучва възможността да погаси предсрочно над половината от дълга си, става ясно от първия доклад на фонда за Гърция след края на спасителните програми, съобщи телевизия Скай. В момента Гърция е третият най-голям длъжник на МВФ след Аржентина и Украйна, заяви ръководителят на мисията на МВФ за Гърция Питър Долмън.

Гръцкият дълг към фонда би трябвало по график да бъде погасен за пет години с годишни вноски от 1,7 млрд. евро до 2023 г. и една последна вноска от 400 млн. през 2024 г.

Според доклада Гърция проучва възможността да изплати предсрочно поне 5,4 млрд. евро. Подобно действие би намалило годишните разходи за обслужване на публичния дълг, защото кредитите от МВФ са с по-висок лихвен процент от помощта, предоставена от европейските партньори на Гърция.

Миналия четвъртък говорителят на МВФ Джери Райс заяви, че решението за предсрочно погасяване на част от дълга принадлежи изцяло на Гърция, но това няма да повлияе върху наблюдението върху страната след края на меморандумите.

 


Тагове: Гърция, МВФ, заем
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg