EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция излиза от кризата през 2012 г.?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция излиза от кризата през 2012 г.?

mail12:00 | 06.08.2010прегледи 1093 коментарикоментари 0


Гърция ще излезе от финансово-икономическата криза през 2012 г. Това прогнозира представителят на МВФ Пол Томсън в интервю за гръцкия в. "Вима".
Томсън, който бе в състава на одитната мисия на фонда, ЕК, ЕЦБ, извършила проверки във връзка с напредъка на прилагания от правителството в Атина антикризисен план, смята, че отварянето на така наречените свободни професии и премахването на каботажните превози са най-значимите реформи, които Гърция осъществява сега.
Датският икономист е на мнение, че само с решимост и воля може да се подобри механизмът за събиране на данъци в Гърция и да се изкорени явлението "бягство от данъци".
Пол Томсън препоръчва преструктурирането на държавните предприятия да стане социално отговорно и балансирано.
Той разкрива още, че в края на септември МВФ ще открие свое бюро в Атина и че целта му ще бъде да събира данни, които да анализира и  обсъжда с гръцкото правителство.        

Чуждестранният печат посреща с похвали, но и с препоръки към гръцкото правителството оценките, дадени от експертите на ЕК, ЕЦБ и МВФ за хода на реформите в Гърция, отбелязва гръцкият в. "Вима", като се позовава на  публикации в различни световни издания.     
"Гърция прилага всички мерки, договорени от правителството с МВФ", пише в. New York Times, като подчертава, че строгите мерки за икономии са били приети от гръцкия парламент с "доста крехко мнозинство". "Все пак не всичко е приятно", допълва американският вестник, окачествявайки придобилото огромни мащаби явление "бягство от данъци" като "най-любимия спорт за гърците", който не е дал възможност на гръцките власти да постигнат целите си при набирането на средства от данъци.
The Wall Street Journal се спира на позитивното развитие на гръцката икономика към реализирането на целите, заложени в меморандума, подписан от Гърция с ЕС и МВФ за предоставяне на страната на финансовата помощ от 110 млрд. евро, но изтъква, че Атина трябва да се пребори с разхищенията на държавни пари по структурите от местното самоуправление, болниците и осигурителните фондове. Поставя се акцент и на гръцките банки, преминали успешно теста за устойчивост, въпреки високия процент на отпуснатите от тях "лоши заеми".
Агенция Bloomberg също отбелязва "големия напредък" на Гърция при прилагането на мерките за икономии, като припомня, че следващата среща на гръцките власти с експертите от ЕК, ЕЦБ и  МВФ ще бъде през октомври, когато Гърция ще трябва да поеме допълнителни ангажименти, за да получи следващия транш от заема.
Френският "Монд" пише, че "Гърция ще продължи редовно да получава  финансова помощ от МВФ и ЕЦБ", като посочва, че "прекомерно задлъжнялата страна е успяла да намали наполовина бюджетния си дефицит през първите шест месеца" и че сега "се готви да либерализира енергийния си пазар до края на 2010 г.".            


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg