EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Гърция излиза от еврозоната при Brexit?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция излиза от еврозоната при Brexit?

mail15:36 | 25.04.2016прегледи 823 коментарикоментари 0


Гърция може да излезе от еврозоната още през това лято, ако британците гласуват за напускане на Европейския съюз в предстоящия през юни референдум, съобщава вестник The Telegraph, цитирайки доклад на анализаторската компания „Икономист Интелиджънс Юнит" (EIU).

Несигурността след гласуване с "да" за излизане на Великобритания от ЕС ще постави под неудържим натиск парично закъсалата икономика на Гърция в момент, когато тя също така трябва да се справи с наплива на имигранти, бягащи на вълни от Близкия Изток и Африка, се посочва в доклада.

Авторите на анализа предполагат, че е много вероятно Гърция да бъде принудена да напусне еврозоната в даден момент в рамките на следващите пет години, но ако през юни Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз, този сценарий може да се случи много по-рано - дори и през идващото лято.

Гърция вече се намира под огромен по размер натиск и т.нар. Brexit може да я доведе на ръба. На страната предстоят големи плащания по дълга към средата на 2016 година, като в същото време структурните реформи, препоръчани в трета спасителна програма за Атина, продължават да оказват негативен отпечатък и е малко вероятно да спомогнат за съществен икономически растеж в краткосрочен план.

Реалният БВП на Гърция се сви с 0,3% през миналата година, докато безработицата продължава да задържа в много високо ниво от 24%, а държавният дълг удари 171% от БВП на страната.

"Докато европейският регион вероятно би могъл да се справи с евентуален Brexit, сценарий Grexit или ескалация на мигрантска криза е малко вероятно да доведат до успешно овладяване на ситуацията, ако се наложи да бъде намерено едновременното им решение", се посочва в доклада EIU, озаглавен "Европа се разтегна до своя лимит".

"Не е невъзможно Гърция да се наложи да излезе от еврозоната дори още към средата на настоящата година, в момент, когато Великобритания гласува за това дали да излезе или да остане в рамките на ЕС", посочва авторите на доклада, визирайки вълната от имигранти по бреговете на Гърция, която може да постави под траен натиск икономиката на страната.

По време на пика на мигрантската криза през октомври 2015 година повече от 200 хиляди имигранти пристигнаха в Гърция само в рамките на месец.

От тогава насам европейски служители предприеха стъпки за забавяне на мигрантската вълна в ЕС, въпреки че критиците на тези мерки се съмняват дали плановете ще сработят в дългосрочен план.

Според спорните планове, въведени по-рано този месец, имигрантите, които пристигат нелегално по икономически причини в рамките на съюза ще трябва да бъдат транспортирани обратно в Турция и след това върнати обратно в техните страни, като в ЕС ще бъдат приемани само регистрирани бежанци.

"Очакваме гръцкото правителство да срещне сериозни трудности при настаняване на мигрантите, разглеждането на техните молби за убежище и връщането на част от тях обратно в Турция", се посочва в доклада.

"Всичко това се случва в момент, когато гръцкото правителство се намира отново в конфликт със своите международни кредитори относно условията по последния спасителен план и при това преди предстоящо през юли голямо по размер погасяване на гръцки външен дълг. Поради това има значителен риск страната да залитне към нова криза", отбелязват анализаторите на „Икономист Интелиджънс Юнит“.

В доклада също така се твърди, че вероятността Великобритания да напусне ЕС се е увеличила през последните седмици, главно поради серия от "PR бедствия" за министър-председателя Дейвид Камерън, който подкрепя кампанията за остане на Обединеното кралство в рамките на ЕС. Въпреки това, авторите заключават, че в крайна сметка британците ще гласуват за оставане в съюз и няма да рискуват "несигурните икономически последици" от неговото напускане.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1955