EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция държи рекордa за най-скъп бензин в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция държи рекордa за най-скъп бензин в ЕС

mail08:53 | 19.05.2010прегледи 2309 коментарикоментари 0


Гърция вече официално "държи рекорд" по най-скъп безоловен бензин сред 27-те на ЕС, според статистически данни на Евросъюза, публикувани от гръцкия сайт Ин нюз.
След второто покачване на специалния данък върху потреблението на горивата, наложен през тази година, средната цена на безоловния бензин вече надхвърля 1,5 евро за литър.
Огромни продължават да са и разликите в цените в отделните райони на Гърция, където литър бензин на някои места, като например в областта Магнисия, Централна Гърция, е 1,71 евро. Най-евтин е бензинът в Солун - 1,289 евро за литър.
В останалите странни от ЕС средната цена на бензина е под 1,4 евро за литър.  
Преди седмица стана ясно, че най-евтиният бензин в ЕС се продава в Кипър и България, където средната му цена е едва 1,038 евро за литър.
Показателни са ниските цени на бензина в България, особено на фона на цените в северните гръцки области, граничещи със съседната страна, отбелязва изданието.
Така например, в област Еврос миналата седмица средната пазарна цена на безоловния бензин е била 1,537 евро за литър, тоест по-висока с 49,9 евроцента на литър от тази в България.
В останалите погранични области - Родопи, Ксанти, Драма и Серес, разликата с българските цени варира между 47,8 и 51,8 евроцента за литър.
Така гърците, които минават границата, за да заредят автомобила си с бензин в България, спестяват между 20 и 30 евро. Тази вече масово разпространена практика създава сериозни проблеми на местния пазар, информира преди седмица гръцкото издание "Капитал".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg