EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция да преструктурира дълга си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция да преструктурира дълга си

mail11:30 | 15.11.2010прегледи 535 коментарикоментари 0


Гърция ще трябва да преструктурира своя дълг, тъй като тежестта от погасителните вноски ще бъде непосилна за нея в дългосрочен план.
Това заявява председателят на германския институт за икономически изследвания ИФО Ханс Вернер Зин в интервю за португалския в. "Журнал де нотисиаш", цитирано от гръцката агенция АНА-МПА.
Всъщност вярвам, че преструктурирането на дълга на Гърция ще трябва да стане скоро, изтъква Ханс Вернер Зин и допълва, че не е изключено да се наложи и други страни, като Ирландия например, също да преструктурират дълговете си.
Мисля, че Португалия и Испания са в по-добро състояние, отколкото Гърция. Те са друга категория и мога да погасят дълговете си, допълва той.
Ханс Вернер Зин подчертава, че Гърция трябва да преструктурира дълга си даже това да навреди на германските и френски банки.
Гръцките погасителни вноски са изключително високи и е извън възможностите на Гърция да ги погаси в дългосрочен план, отбелязва пред португалския вестник директорът на германския институт за икономически изследвания ИФО.
Днес в Атина пристига екип на т.нар. "тройка" - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, за да инспектира изпълнението на програмата за оздравяване на държавните финанси и намаляване на бюджетния дефицит, съобщават медиите.
Заключенията на екипа са необходими, за да може Гърция да получи третия транш от заема от ЕС и МВФ в размер на 9 млрд. евро в края на ноември.
Европейските експерти идват в Атина, след като преди тях там бяха представители на Европейската статистическа служба, за да преразгледат статистическите данни за бюджетния дефицит и държавния дълг на Гърция. Очаква се ревизираните от тях данни да бъдат значително завишени спрямо предварително заложените от кабинета разчети. Очаква се Евростат да обяви данните днес.
Наблюдатели в Атина се опасяват, че европейските инспектори може да объркат плановете на кабинета, изготвени на базата на подписания меморандум с ЕС и МВФ за пакета от заеми, като не изключват Гърция да подпише нов меморандум с МВФ и ЕС за след 2013 г.
Гърция изпадна в дълбока дългова криза, която заплашваше да я доведе до фалит през май. За да й помогнат да избегне този риск, МВФ и страните от еврозоната предложиха спасителен пакет от 110 милиарда евро кредити, чийто падеж изтича през 2013 г. В замяна на това гръцкото правителство се задължи да приложи мерки за строги икономии и да осъществи редица радикални структурни промени в раздутия си държавен сектор.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048