EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция вече връща мигранти от Македония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция вече връща мигранти от Македония

mail13:05 | 02.12.2015прегледи 1178 коментарикоментари 0


Гръцкото правителство връща мигрантите от границата с Македония обратно в Атина, за да освободи железопътната линия за Централна Европа, която е блокирана втора седмица от протестиращи мигранти, съобщи БНР.

На граничния пункт Идомени на границата с Македония хиляди мигранти, които нямат право на бежански статут, протестират втора седмица, като блокираха и железопътната линия. Днес министърът по миграция Музалас съобщи, че връщат обратно в Атина всички мигранти, за да се успокои напрежението на границата. В гръцката столица има условия хората да бъдат настанени временно.

Причините за реакцията на правителството е от една страна липсата на места за настаняване на границата на толкова мигранти, а от друга - недоволството на бизнеса за прекъснатата железезопътна връзка с Централна Европа. Над 1800 вагона със стока са от двете страни на границата с Македония. Същевременно Европа отправи ултиматум към Гърция, че ще бъде изключена от Шенгенската зона, ако до седмица не приеме силите на Фронтекс да охраняват границата с Македония. Днес Атина отвори нов център за временно настаняване на остров Лесбос с капацитет до 3500 души. Още един трябва да се отвори и на остров Кос, но местната власт и жителите не желаят на острова да има център за бежанци. Правителството предупреди кмета на острова, че независимо от реакцията, център за регистрация и временно приемане на бежанци ще има скоро и на Кос.

Компанията, която стопанисва железопътната система в Гърция, обяви, че блокадата на мигрантите по северната граница на страната й е нанесла загуби до този момент от около 1,5 милиона евро, пише вестник Kathimerini.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg