EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Гърция вдигна ДДС с 2%, спря увеличение на заплати и пенсии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция вдигна ДДС с 2%, спря увеличение на заплати и пенсии

mail15:00 | 03.03.2010прегледи 923 коментарикоментари 0


Гръцкото правителство одобри днес нова програма за финансова дисциплина, третата поред за последните месеци, която цели да намали огромния дефицит и да осигури европейска финансова подкрепа, съобщиха правителствени източници, цитирани от Reuters.
Мерките, които ще донесат 4,8 милиарда евро, са приети, заяви източник, участвал в заседанието на кабинета. "Половината ще бъдат от намаляване на разходите, а другите 50 процента - от увеличаване на данъчното облагане".
Мерките включват увеличаване на данък добавена стойност с 2 процентни пункта до 21 процента и намаляване на надбавките към заплатите в публичния сектор с 30 процента, посочи цитираният източник.
В драматична реч пред управляващата партия ПАСОК премиерът Георгиос Папандреу сравни вчера финансовата криза в страната с война и заяви, че се налага да вземе сурови и може би несправедливи мерки.
Цяла Европа ще бъде заплашена, ако Гърция не успее да вземе смели решения за намаляване на дълга си от 300 милиарда евро, по-голям от годишния брутен вътрешен продукт на страната, заяви той.
Новите мерки предвиждат също замразяване на пенсиите в държавния сектор тази година.
Гръцките профсъюзи предупредиха, че отменяне на 14-тата заплата е равносилно на "обявяване на война". Синдикатът на държавните служители обяви третата си общонационална стачка за 16 март, а данъчните служители ще спрат работа за 48 часа на 8 март. Шофьорите на такси също провеждат двудневна стачка от вчера.
В петък Папандреу ще пътува до Берлин, за да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел, която поиска допълнителни финансови мерки от Гърция преди да се помисли за евентуална европейска финансова помощ.
Папандреу трябва да се срещне в неделя и с френския президент Никола Саркози в Париж, а на 9 март във Вашингтон - с американския президент Барак Обама. Очаква се разговорите да бъдат фокусирани върхуфинансовата криза, която разклати доверието в еврото, посочва Асошиейтед прес.
Според европейски правителствени източници Германия и Франция планират  чрез държавни финансови институции да купят директно гръцки облигации на стойност милиарди евро или да предложат гаранции на търговски банки, които ги купя.
Гръцкият държавен дълг достигна 300 милиарда евро, а Атина пое ангажимент тази година да сведе до 8,7 процента бюджетния си дефицит, който през 2009 г. достигна 12,7 процента от БВП.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg