EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция в борба с данъчните длъжници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция в борба с данъчните длъжници

mail14:10 | 02.05.2011прегледи 1003 коментарикоментари 0


Гръцкото правителство е разработило пакет от строги мерки за борба с данъчните длъжници, съобщават медиите в Атина. Мерките са включени в национална оперативна програма и ще бъдат представени днес от финансовия министър. Съвременният език е развил цяло семантично гнездо за това явление, придобило национални мащаби, което гърците наричат "фородиафиги" /бягство от данъци/.
За три години пакетът от мерки трябва да донесе приходи в размер на 3,5 млрд. евро. Изчисленията показват, че неплащането на данъци съставлява между 25 и 37 на сто от БВП на Гърция, а годишните загуби на държавата от несъбраните данъци възлизат на 15 млрд. евро, които представляват 30 на сто от данъчните постъпления за 2010 г. Пакетът от мерки предвижда отваряне на банкови сметки на длъжници, най-вече на данъкоплатци, изкарали пари в страната и в чужбина, които обаче не са били декларирани, както и проверки на движимото и недвижимото им имущество.
Финансовото министерство се надява, че мерките ще доведат до увеличаване на приходите в държавата. Основна роля в усилията за изкореняване на това явление се залага на службата за борба с финансовата престъпност (СДОЕ). Програмата предвижда още в рамките на мерките тази година да бъдат преструктурирани и данъчните служби.
По-късно стана ясно, че еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Оли Рен отхвърли възможността за преструктурирането на гръцкия дълг. Той уточни, че преструктурирането на гръцкия дълг не е част от стратегията на ЕС и няма да бъде. Рен добави, че тези които предлагат преструктуриране - намаляване на общата сума, която Гърция дължи, или удължаване на срока за изплащане на дълга, изглежда не съзнават рисковете за цялата финансова стабилност, които би навлякла такава стъпка. Европейски представители предупредиха, че евентуално преструктуриране на гръцкия дълг може да доведе до паника на финансовите пазари, подобна на последвалата фалита на Леман брадърс (Lehman Brothers Holdings Inc.) през 2008 година и може да повлече банки и други затруднени страни от еврозоната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg