EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция: 67% ръст на цената на зехтина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: 67% ръст на цената на зехтина

mail08:01 | 12.04.2024прегледи 704 коментарикоментари 0


Гръцките потребители плащат повече от всякога за литър стандартен зехтин, като цените варират между 12 и 15 евро на литър, предаде ДПА.

През март цените се покачиха с 67,2 процента в сравнение с март миналата година, според данни на Гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ. Гърците консумират около 12 литра зехтин на човек годишно и това е най-голямото средно количество в Европейския съюз.

Драматично слабата реколта през сезон 2022-2023 г. е виновна за ценовата експлозия, отбелязва ДПА. Добивът на Испания, най-големият производител на зехтин в света, спадна повече от наполовина, а положението в Италия и Гърция не е много по-добро.

Производителите на маслини обвиняват климатичните промени. Меките зими, изключително високите температури по време на цъфтежа и твърде оскъдното количество дъжд след това, затрудняват дърветата да дадат плод.

В допълнение разходите за производство се повишиха заради високите цени на енергията и горивата, допълва ДПА.

Фермерите са песимистично настроени относно възможностите тази година. Зимата отново бе непропорционално топла в много части на Гърция, а пролетта донесе по-малко дъжд отколкото се очакваше./БТА


Тагове: Гърция, зехтин
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg