EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция: 40% по-малко произведени картофи и вино

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: 40% по-малко произведени картофи и вино

mail08:02 | 17.10.2023прегледи 544 коментарикоментари 0


Заради климатичната криза производството на картофи в Гърция се очаква да намалее с до 50 процента тази година, а на вино –  с около 40 процента , предаде гръцката национална телевизия ЕРТ. Това обаче не се е отразило на качеството на гръцките вина, които остават търсени извън страната, отбелязва телевизията.

„Мисля, че ще бъде исторически най-ниската продукция на вино откакто се води статистика“ за количествата, каза Параскевас Кордопатис, председател на гръцкия Централен кооперативен съюз за лозаро-винарски продукти (KEOSOE).

Той уточни, че добивът тази година се изчислява на 120 хиляди тона, докато миналата година е бил 212 хиляди.

Според Съюза гръцкото лозе постепенно изчезва, като от 1990 г. досега площите с лози са намалели с 20 процента.  

На остров Крит, по южноегейските острови и в Южен Пелопонес „нещата са най-зле“, отбеляза Кордопатис.

„Годината беше трудна. Беше трудна есента, защото имаше много дъждове“, заяви Нерандзис Митропулос, лозар и винопроизводител в района на Серес (Сяр), Северна Гърция. Митропулос също посочи, че в Южна Гърция е имало много сериозни проблеми заради изключително високите температури, докато в Северна Гърция ситуацията е била малко по-добра. 

„За щастие качеството не е засегнато. За нещастие нещата станаха доста по трудни тази година само с една много топла зима, а миналата година – с един голям студ [...] Срещаме се с проблеми, пред които не сме се изправяли предишните години“, каза Никос Байрактарис, който се занимава с лозарство в  района на град Немея в североизточната част на полуостров Пелопонес, където са на-обширните лозя в страната. 

Въпреки това председателят на Земеделския винарски кооператив на Немея Илиас Мазос казва, че за гръцкото лозе „има бъдеще и в Гърция, но най-вече в чужбина има големи перспективи и искаме да стане още по-известно в цял свят, за да се консумира навсякъде“. 

Износът на вино в Гърция всяка година се увеличава с 10 процента, посочва телевизия ЕРТ. 

Климатичната криза се отразява негативно и на отглеждането на картофи. При тази култура се очаква намаление на производителността с 40 до 50 процента. 

В Като Неврокопи например, в Северна Гърция, по традиция всяка година се садят картофи на над 20 хиляди декара земя, но тази година поради променените метеорологични условия, тази площ се изчислява на 16 хиляди декара, казва земеделецът Сократис Хадзилазаридис, който работи в региона. Причината е, че се е наложило късно засаждане и много семена не са оцелели. 

„Семената струват до около 300 евро на декар. [...] Когато събираш тон и половина за по 50 цента не можеш да покриеш дори разходите. Картофите излизат около 1200 до 1300 евро на декар“, обясни председателят на Земеделския съюз в Като Неврокопи Апостолос Весмелис.

Миналия месец в страната се изсипаха проливни дъждове, придошли с циклоните „Даниел“ и „Елиас“, които създадоха невиждани наводнения в много райони на Централна Гърция. Жителите все още се отърсват от катастрофалните последици след бедствията.

Преди наводненията южната ни съседка беше изправена пред други безпрецедентни природни бедствия това лято – пожари с невиждани досега мащаби, подсилени от сухо и горещо време, придружено от ветрове.

Кризата се отрази и на производителността на маслиновите дървета и зехтин./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg