EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция: 20 острова преминават на ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: 20 острова преминават на ВЕИ

mail09:02 | 01.07.2021прегледи 1139 коментарикоментари 0


Гърция планира зелена вълна от инвестиции за 20 свои малки острова. Авторите на проекта за трансформиране на начина на живот на острови с до 3000 или 5000 жители искат да надградят продукта, наречен Гърция, съобщава Newmoney.gr. Такива общности не са взаимно свързани с континенталната електрическа система, което означава, че трябва да изгарят изкопаеми горива за да имат топлина и светлина.

Ситуацията е на път да се промени на около двадесет места, като правителството в Атина планира 1 милиард евро за повишаване на енергийната автономия, въвеждане на интелигентен и електрически транспорт и ефективно улично осветление, както и за обновяване на сгради. Данните бяха представени наскоро от министъра на околната среда и енергетиката Костас Скрекас.

Това начинание ще подобри имиджа на страната, тъй като посетителите ще могат да избират устойчиви острови с технологии, които няма да увреждат околната среда. Голям дял от средствата е планиран за възобновяеми енергийни мощности и съхранение на енергия под формата на водород и батерии. Скрекас изрази увереност, че зеленият преход ще повиши и качеството на живот.

Астипалея може да бъде устойчив модел на подобни ВЕИ независими острови

Идеята всъщност датира от повече от десетилетие с разработването на първите пилотни проекти за островите Тилос и Агиос Ефстратиос, известен като Ai Stratis. Последният голям подобен проект бе разработен за Астипалая в Егейско море, на който постоянно живет 1300 души.

Правителството получи подкрепа от Volkswagen. Германският производител на автомобили се съгласие да въведе изцяло електрически превозни средства и съпътстващи системи и островът ще осъществява няколко проекта за възобновяема енергия. Местните властите виждат в проектите модел за устойчиво развитие, който може да се приложи и на други места в Европа и извън нея.

Един от решаващите за успеха на проекта елементи е мобилизирането на частен капитал в контекста на корпоративната социална отговорност. Правителството на министър-председателя Кириакос Мицотакис посочи, че ще използва европейски и национални фондове за развитие и приходи от сертификатите за търговия с CO2 емисии.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1036