EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция - каца без дъно?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция - каца без дъно?

mail13:00 | 16.07.2012прегледи 570 коментарикоментари 0


Гърция не е приложила програмата, договорена с международните кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ. Това заявява председателят на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) Жан-Клод Юнкер в интервю за германското сп. "Шпигел", цитирано от гръцките медии. Очевидно е, че ще струва повече пари, ако дадем на Гърция повече време за реализиране на целите. Само след като тройката изготви своя доклад за Гърция, бихме могли да знаем дали европейците и фонда са готови да предоставят тези пари, изтъква Жан-Клод Юнкер. Според "Шпигел" председателят на Еврогрупата смята, че през септември ще се види дали Гърция може да остане в еврозоната.

Междувременно, германският канцлер Ангела Меркел потвърди твърдата си позиция към страните от еврозоната, които са в криза и искат помощи от Европейския съюз. В интервю за телевизия ZDF, цитирано от БНР, тя отново настоя за повече контрол и санкции за нарушаващите правилата: „Всички опити да се казва, както става откакто се занимаваме с еврото: „Нека бъдем солидарни, но без да контролираме нищо, без нищо в замяна”, няма да минат пред мен, пред Германия и не защото не искаме да помогнем, а защото не сме толкова силни, колкото изглеждаме. Казвала съм и преди, че възможностите на Германия не са безкрайни, както и че в световен мащаб Европа е в конкуренция, на която трябва да устоим, за да запазим нашето благосъстояние. Това е, което ме ръководи при твърдото настояване нещата в Европа да се променят”.
Ангела Меркел заяви, че ще изчака доклада на "тройката" по повод настояването на дейци от коалиционния й партньор – Християн-социалния съюз, въпросът с напускането на еврозоната от Гърция да бъде решен по-бързо. В същото време, в интервю за другата германска обществена телевизия - ARD, лидерът на Християн-социалния съюз и министър-председател на Бавария Хорст Зеехофер изрази съгласие с позицията на свои съпартийци за Гърция: „Ако се установи, че някой не може или не иска да изпълни поетите задължения, тогава няма смисъл да се налива в каца без дъно и имат право тези, които казват, че в подобен случай е по-добре гърците да напуснат еврозоната”.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg