EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърците пак недоволни, готвят протест

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърците пак недоволни, готвят протест

mail15:10 | 21.02.2012прегледи 503 коментарикоментари 0


Днес гърците се събудиха с новината, че държавата им вероятно ще избегне фалит и еврото ще остане тяхна валута, поне за момента, коментира AP. Рано тази сутрин 17-те страни от еврозоната взеха решение да подкрепят спасителния заем за Гърция в размер на 130 милиарда евро.
"Аз не гледам (на споразумението) с никаква радост, защото ние отново бяхме натоварени с заеми, заеми, заеми, на които не се вижда края", казва Валя Року, архитект от Атина. В редакционна статия гръцкият вестник "Та неа" пише, че не всеки ден се отписват 100 милиарда евро публичен дълг или се договарят кредити за 130 милиарда евро. Според изданието ще има нови жертви и трудности и добавя "трябва да се надяваме, че този нов период ще се превърне във възможност за растеж и по-добри перспективи", пише вестникът.
Според атинския адвокат Йоргос Сабалос страната му е избегнала непосредствената заплаха, пред която е била изправена. "Обезпокоен съм обаче от искането на партньорите ни конституцията на страната да бъде променена като част от гаранциите, за които настояват, тъй като вярвам, че това е срещу принципа на солидарност", казва той.
Гръцките синдикати се обявяват срещу новите рестриктивни мерки, предвидени от кредитното споразумение и свикват демонстрация пред сградата на парламента в сряда, посочва агенцията.
Мерките предвиждат работещите в частния сектор да приемат допълнително орязване на заплатите като минималната работна заплата от 751 евро ще бъде намалена с 22 %. При пенсиите също ще има намаление. В съобщение на основния синдикат в частния сектор - ГСЕЕ, се посочва, че работещите отказват да приемат "варварството на по-тежките неолиберални мерки", наложени от кредиторите и ще продължат борбата си за спиране на унищожението на обществото. През последните две години ГСЕЕ и партньорът му в държавния сектор - АДЕДИ, организираха серия от стачки. Демонстрациите в Атина на 12 февруари, когато гръцките депутати гласуваха част от мерките, искани от кредиторите, прераснаха в безредици, припомня AP.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg