EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Гърците отново теглят депозити масово

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърците отново теглят депозити масово

mail13:40 | 19.03.2015прегледи 962 коментарикоментари 0


Гръцките банки са изпаднали в ново сътресение заради финансовата несигурност в страната и несъгласията между Атина и нейните кредитори, съобщиха световни медии. В същото време банковите акции са загубили повече от 8% от стойността си, а отливът на депозити е далеч по-голям от предходните дни. Според представители на кредитния сектор само вчера са били изтеглени 350 до 400 хиляди евро в депозити, което е с около 5 пъти повече от средното за предходните дни. Те добавят още, че вчера са били изтеглени най-много пари от 20 февруари насам, когато бе постигнато споразумение с еврогрупата. Това стана след като във вторник нейният ръководител Йерун Дейселблум отбеляза възможността от налагане на контрол върху капитала в Гърция. В добавка към това все още продължават серията изяви от гръцки и европейски представители, които допълнително влошиха климата между двете държави. В този контекст банките се притесняват от нова вълна на тегления на пари, кредитната система е на ръба, а Европейската централна банка снабдява ликвидността само "капка по капка", коментират анализатори. Управителният съвет на ЕЦБ днес се очаква да поднови финансирането на гръцките кредитори чрез механизма за помощ за спешна ликвидност (ЕЛА) на Централната банка на Гърция, което вероятно би увеличило лимита за финансиране, който сега възлиза на 69,4 млрд. евро. Увеличението обаче ще бъде малко, също какъвто беше случаят на последните няколко срещи на управителния съвет на ЕЦБ, т.е. само за покриване на необходимите финансови нужди. Депозитите и кредитната система преживяха голям удар през последните няколко месеца заради политическата и икономическа несигурност, както и поради липсата на какъвто и да е да е било напредък към намирането на решение на проблемите между Гърция и нейните кредитори. Банките смятат, че депозитите на населението и фирмите са намалели с около 26 млрд. евро от края на ноември и днес възлизат на не повече от 138 млрд. евро.

Закъсалото за пари ляво правителство на Гърция призовава големи държавни предприятия да му заемат средства посредством краткосрочни репо сделки, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на в. "Катимерини". Цитирайки неназовани източници, изданието пише, че управляващите са призовали големите компании като атинската водоснабдителна компания /ЕВДАП/ и електрическата компания /ДЕИ/ да поемат репо сделки, при които държавните фирми заемат пари на гръцката агенция за управление на дълга чрез споразумение за обратно изкупуване в кратък срок.
В. "Катимерини" споменава още и телекомуникационната компания ОТЕ като една от тези, от които Атина може да търси средства, макар че гръцката държава притежава само 10 на сто от акциите на компанията. Компанията е 40-процента собственост и се управлява от немския телеком "Дойче Телеком". Засега няма коментари от ЕВДАП, ДЕИ и ОТЕ.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg