EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Гълъбово: превишен праг на серен диоксид

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гълъбово: превишен праг на серен диоксид

mail18:34 | 31.10.2011прегледи 1065 коментарикоментари 0


РИОСВ - Стара Загора информира гражданите на град Гълъбово да не напускат жилищните или работните помещения, да затворят плътно прозорците на стаите и да се избягва физическа дейност на открито. Препоръчителните мерки трябва да се вземат от населението на Гълъбово, тъй като в следобедните часове – 14:00 , 15:00 и 16:00 часа концентрациите на серен диоксид в атмосферния въздух превишават нормата алармен праг, която се изразява в измерване на концентрации над 500 микрограма на кубичен метър в три последователни часа.
Измерените нива за серен диокисд от пункта, разположен в централната част на град Гълъбово са:
- в 14:00 часа – 3,40 пъти пределнодопустимата концентрация;
- в 15:00 часа – 2,94 пъти пределнодопустимата концентрация;
- в 16:00 часа - 2,60 пъти пределнодопустимата концентрация.
Източник на емисии на серен диоксид са топлоелектрическите централи в енергиен комплекс "Марица изток". Незабавно, още след регистриране на първата надпрагова концентрация на замърсител серен диоксид бе направено предписание до операторите на топлоелектрическите централи да докладват за работата на горивните инсталации и степента на ефективност на пречиствателните съоръжения. РИОСВ - Стара Загора информира отговорните институции от град Гълъбово и региона за необходимостта от привеждане в действие на Оперативния план за опазване здравето на населението.
Чувствителна група при превишаване на нивата на серен диоксид са: деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания. При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на серен диоксид в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа.
Данните, които постъпват в Регионалната инспекция в Стара Загора от останалите пунктове за мониторинг на въздуха в Старозагорска област не показват превишаване на нормите по показател серен диоксид, както и на другите контролирани показатели.

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg