EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гутиереш с писмо до Путин за зърнената сделка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гутиереш с писмо до Путин за зърнената сделка

mail08:42 | 13.07.2023прегледи 756 коментарикоментари 0


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил на руския  президент Владимир Путин да удължи срока на действие на споразумението, което позволява безопасен износ на зърно от Украйна през Черно море в замяна на свързване дъщерно дружество на руската земеделска банка към глобалната система за финансови съобщения SWIFT, съобщиха източници на Ройтерс.

Русия заплаши да прекрати сделката за зърно, която изтича в понеделник, тъй като няколко нейни искания за износ на руско зърно и торове в чужбина не бяха реализирани. Последните два кораба,  които пътуват по силата на споразумението за Черно море, в момента товарят в украинското пристанище Одеса преди изтичането на крайния срок, посочва Ройтерс.

Ключово искане на Москва е възстановяването на връзката на руската аграрна банка Росселхозбанк към глобалната система за финансови съобщения SWIFT. Тя беше отрязана от Европейския съюз през юни 2022 г. заради нахлуването на Русия в Украйна. Говорител на ЕС заяви през май, че ЕС не разглежда възможността за възстановяване на руските банки.

Въпреки това ЕС обмисля да свърже със SWIFT дъщерно дружество на Росселхозбанк, за да се даде възможност за транзакции специално за зърно и торове, съобщават трима източници, запознати с обсъжданията, на Ройтерс вчера. Европейската комисия не не отговори веднага на искането за коментар, посочи агенцията.

Гутериш е предложил на Путин Русия да позволи на Черноморската сделка за зърно да продължи още няколко месеца, като по този начин даде на ЕС възможност да свърже дъщерно дружество на Росселхозбанк със SWIFT.

Във вторник Гутериш изпрати писмо до Путин, в което предлага начин за по-нататъшно улесняване на износа на руските храни и торове и  гарантиране продължаването на доставките на украинско зърно през Черно море, съобщи вчера говорител на ООН.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037