EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Гутериш - новият ген. секретар на ООН

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гутериш - новият ген. секретар на ООН

mail18:58 | 06.10.2016прегледи 2834 коментарикоментари 0


Съветът за сигурност на ООН единодушно е подкрепил избора на бившия португалски премиер Антониу Гутериш за следващ генерален секретар, съобщават дипломатически източници, цитирани от АФП. По време на среща при закрити врата 15-членния съвет е приел резолюция, която официално обявява Гутериш за техен избор за наследник на Бан Ки Мун пред Общото събрание. Новината беше потвърдена и от руския представител в организацията Виталий Чуркин, според когото Съветът за сигурност е препоръчал на Общото събрание назначаването на португалеца. По неговите думи ръководният орган на ООН е „препоръчал Общото събрание да назначи Гутериш за генерален секретар на ООН в срок, започващ от 1 януари 2017 г. и приключващ на 31 декември 2021 г.“, посочва ТАСС. Тепърва бившият премиер на Португалия трябва да получи одобрението на Общото събрание, след което ще бъде назначен официално на поста. За това той трябва да получи подкрепата на две трети от 193-те държави членки. Изборът идва, след като вчера се проведе поредното предварително гласуване на Съвета, което обаче за първи път беше с цветни бюлетини. На него Гутериш получи подкрепа и от петте постоянни членки на Съвета.

Новините от вчера

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш вероятно ще е следващият генерален секретар на ООН, след като никоя от петте страни с право на вето в Съвета за сигурност не гласува против него в днешния шести кръг от предварителните гласувания, предаде Ройтерс.
Петнадесетте членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха с тайни бюлетини за всеки от 10-имата кандидати, на които имаха възможността да отбележат "насърчавам", "не насърчавам" и "без мнение". Гутериш получи 13 одобрителни гласа и два "без мнение".
"Днес, след шестото предварително гласуване, имаме явен фаворит и името му е Антониу Гутериш", каза пред репортери руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин.
"Решихме да гласуваме официално утре сутрин в 10 часа (17 българско време) и се надяваме да бъде утвърден единодушно", каза дипломатът.
От името на 15-те страни Чуркин пожела на кандидата на Португалия "успех в изпълнението на задълженията му на генерален секретар на ООН през следващите пет години", предаде ТАСС.
След като бъде одобрен от Съвета за сигурност, Гутериш трябва да бъде избран чрез гласуване от Общото събрание на ООН.

Ирина Бокова и Кристалина Георгиева са получили по две розови бюлетини против. Кристалина Георгиева има 5 гласа "окуражавам", 8 "обезкуражавам" и 2 "без мнение". Бокова е със 7 "за, 7 "против" и 1 без мнение.

Коментар

За мен беше чест да участвам в надпреварата за генерален секретар на ООН. Благодаря на българското правителство за доверието, както и на страните от Източна Европа, които ме подкрепиха.
За съжаление очакването Източна Европа да бъде регионът, излъчил генерален секретар, не успя да се реализира.
Антонио Гутереш, дългогодишен приятел и колега, е безспорен победител в надпреварата. Желая му успех с многото предизвикателства, които му предстоят начело на ООН, написа в профила си във Фейсбук Кристалина Георгиева.

Източник: БТА, БГНЕС

 


Тагове: ООН, Гутериш
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 909