EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцко вино, калмари и море

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцко вино, калмари и море

mail12:00 | 02.09.2011прегледи 930 коментарикоментари 0


Юлия Костадинова, DiVino
Много са интересни настроенията, когато стане дума за гръцки вина у нас. И макар открито да заявявам, че като нация сме по-скоро нихилистично настроени към чуждото, трябва да призная, че обикновено се сблъсквам с одобрение. Един вид "е те гърците си правят добри бели вина. По-рядко съм чувала кой ти каза, че в Гърция правят вино?! Те могат да правят узо, извинявай".
Познавам някои от добрите производители на гръцки вина, но не бях се срещала лично с никой от братята Лазаридис. И като казвам братя, мисля, че тук е мястото, от където да започне този разказ.
На изхода от Драма за Кавала в Северна Гърция, има отбивка за Никифорос/Паранести вляво. След около 10 минути ще стигнете до село Адриани, откъдето на два съседни хълма се виждат две хубави, нови имения. Едното е малко по-ново от другото и почти два пъти по-голямо. Това е избата на по-малкия брат Лазариди – Коста Лазаридис. Указателните табели за другото имение – това на Нико Лазаридис, ви извеждат извън селото и по живописна алея с вечнозелени кипариси стигате на върха на втория хълм. Това е избата на първородния син на Георгиос Лазаридис – Нико.
"Избата е построена през 1987 и е първата винарна от такъв тип в Драма", са първите думи на енолога Мариос Анжелидис на чист... български език. Оказва се, че той е завършил в Пловдив, специализирал после в Бордо и сега с лекота разговаря на български, гръцки, френски и английски език с гостите на имението. "Ето, вече почистваме за първото грозде", казва той с усмивка докато минаваме през всички производствени помещения. "Избата се стреми преди всичко към плодовия стил, свежи вина за бърза консумация. И червените, и белите имат студена мацерация на 10 – 12 гадуса за 12 до 24 часа. Използваме микрооксиженация при червените в началото на ферментацията и след малколактичната по време на съзряването на виното". Напълно откровен, Мариос ни разказва за всички производствени “тайни” с усмивка, която е далеч от класическите балкански нрави.
Впрочем говорейки за Балканите, ще е доста пресилено да нарека историята на братя Лазариди “балканска драма”. Драматично е само името на града, от където семейството започва винения си бизнес. Ето каква е историята накратко: Лазариди натрупват състояние от бизнес с мрамор. Нико в това време вече се е оженил за италианка и отглежда децата си в Тоскана. В края на 70-те години на миналия век обаче се завръща със семейството си в родината. Любовта към виното вече е пуснала дълбоки корени в душата му и той решава, че иска да направи хубаво гръцко вино, предимно за себе си. След близо 10 години на занаятчийство заедно с брат си Коста и останалите от фамилията решават, че може би не е лоша идея да инвестират в лозя и да направят първата модерна гръцка винарна в Драма. Те са и първите (заедно с Katoghi Averoff – друга интересна гръцка изба), които засаждат каберне совиньон. И досега основно в лозята на Нико Лазаридис ще намерите каберне, мерло, каберне фран, сира или санджовезе. Местните сортове са само мандилария и мавруди, т.е. мавруд (експериментално засега), а от белите акцент е совиньон блан, но още се отглеждат шардоне, требиано, асиртико, александрийски мускат и семийон. Винарната тръгва добре, виното е хубаво и започва да се продава не само в Гърция. След известно време останалите акционери от семейството се оттеглят и прехвърлят собствеността върху Нико и Коста. Разногласията идват, защото синът на Нико – Федерико Лазаридис, който сега управлява цялото предприятие, не бърза да разширява производството. Коста заявява, че се отделя, а Федерико остава да се грижи за първата и основна изба в Драма, спазвайки до голяма степен занаятчийския принцип, завещан му от вече възрастния Нико.
Всъщност от цялата изба, най-много ме впечатли личността на Федерико Лазаридис – въздържан и много рационален, човек с когото наистина можете да прекарате часове в разговори за изкуство, глобална икономика или локални балкански проблеми. Няма да е преувеличено ако кажа, че това беше един от най-приятните следобеди в континентална Гърция, с много ципуро, калмари, пресни миди, вино и т.н. И като стана дума за изкуство, не мога да подмина и впечатляващата галерия от великолепни картини на италиански и гръцки художници, които украсяват една от залите на избата и служат за етикети на високите серии от вината с марка Nico Lazaridi.
Имението Chateau Nico Lazaridi в Драма е основното имение. Има и втора изба близо до Кавала. Построена през 2000 година, тя е много съвременна и от там излизат вината в по-нов стил. Не свършваме обаче дoтук, защото има и трета винарна. Тя не е завършена още и се намира на остров Миконос, но там вече се винифицира продукцията на 20-те хектара собствени лозя, главно с асиртико. От там идват всички свежи, бели вина от асиртико на Nico Lazaridi, както и плодовото им розе с бранд Aegean Ampelos. Тоест цялата собственост възлиза на три изби (последната – още в строеж), 80 хектара лозя и горе долу 800 000 бутилки на година (50 на 50 бяло към червено вино). И все пак нека да се спра на вината, някои от които вече ще могат да се открият и на българския пазар.
Брандовете Queen of Hearts, King of Hearts, Leon d’Or, Rose Nico Lazaridi и Aegean Ampelos са вина, които (може би сами ще установите) са леки и приятни за пиене всеки ден. (Розето Nico Lazaridi, бялото Trebbiano Nico Lazaridi и розето Aegean Ampelos се внасят у нас от компанията Vinlandia, първите две са на цена около 17 лв, а последното - 12).
След това вече идва тежката артилерия с Chateau Nico Lazaridi, Magic Mountain и Perpetuus.
Между тях е един много интересен продукт – Black Sheep (бялото от семийон, а червеното от сира), елегантни, френски стил вина, с леко докосване на дъб.
Perpetuus e лимитирано количество от едва 3 000 бутилки, предназначено е само за ресторанти, тоест е така да се каже топ вино. То е още по-интересно – купаж от санджовезе и каберне совиньон, с две години отлежаване във нови френски дъбови бъчви.
Дегустацията
Queen of Hearts (дама купа) 2010
купаж от совиньон блан, александрийски мускат и асиртико, около 2 евро (всички цени са от избата, с ДДС и са приблизителни)
Чист, ароматен профил на муската с тревист нюанс, още мед и цитрус. Свежо, средно тяло (тук се долавя изпъкваща свежест, вероятно от асиртико), с дребен цитрусов плод във финала. 83 точки
Magic Mountain 2009
100% совиньон блан, отлежавал шест месеца във френски и американски бъчви, от тях 70% френски, второ напълване. Около 12 евро.
Интензивен, ясно изразен дъб на нос с аромати на царевична свила, ванилия, мока и тропически плодове. Много плътно тяло с добра свежест, масло и кафе в послевкус. Виното е още е младо, с неусвоен дъб, но с отлична свежест. То е атрактивно и въздействащо, даже може да се каже бомбастично, но трябва да се отвори след две-три години. 88 точки
Преди да продължа само още няколко думи за бялото Magic Mountain: първият консултант на имението е решил да сложат совиньон блан наместо шардоне в дъб, тъй като е от Бордо и този стил му е бил познат. Така остава и до днес. Берат совиньона на две ръце – една зелена беритба и вече гроздобер при оптимална зрялост.
Magic Mountain бяло и червено са признати за едни от най-добрите гръцки вина, а марката е посветена на магическата планина Пангей (Pangeon). Червеният Magic Mountain е купаж от каберне совиньон, каберне фран и понякога – мерло. По-редки и добри реколти като 2000 и 2006 от него могат да достигнат 600 евро!
Lion d’Or Chardonny 2010
около 6 евро
Свежа зелена ябълка на нос с тревисти и цитрусови нотки. Леко тяло с хрускаща свежест и освежаващ, цитрусов завършек. Приятно за пиене, непретенциозно шардоне в най-свежия стил без дъб и с лекота на вкуса и ароматите. 84 точки
Розе от сира Егея Амбелос 2009
Вече се внася в България, около 12 лв.
Много ярко розов цвят, искрящ. Носът е сладък и карамелен, напомня захарно петле, с акцент на сладко от рози, ягоди с пудра захар. Сладко тяло, свежо и ароматно, със спомен за кофитюр от червени плодове – ягоди, малини, боровинки. Свежестта балансира добре леката остатъчна захар. 82 точки
Няколко идеи за ресторанти в Драма и околностите:
Jennifer Home Hotel Restaurant and Terrace, масива Фалакро, на 9 км от Драма.
4 Epohes (Четири сезона), Efxinou Pontou 5, Драма, tel.: (+30) 25210 30019
Kavouras, традиционна гръцка кухня, A. Diakou 7, Драма, tel: (+30) 25210 47161
Meze meze, Makedonias Ephedron Axiomathikon, Драма
Xenia Hotel, Chokolat (bar), както и Deseo Restaurant, 10 Ethnikis Amynis str, Драма център Τel.: (+) 30 2521033195-6
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg