EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцкия парламент прие бюджет 2013

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцкия парламент прие бюджет 2013

mail14:15 | 02.11.2012прегледи 580 коментарикоментари 0


Гръцкият парламент гласува проектобюджета на страната за 2013 г., който предвижда рецесия от 4,5% от БВП, ръст на безработицата до 22,8% и съкращения в размер на около 9,4 млрд. евро, предаде радио Скай. Проектът е одобрен с мнозинство, като в гласуването са участвали 293-ма от общо 300 депутати. Парламентът в Атина избърза с приемането на бюджета заради днешния телеконферентен разговор на министрите на финансите от еврозоната. Разговорът е посветен на кризисната ситуация в Гърция, която чака отпускането на транш от 31,5 млрд. евро от международния заем, за да избегне фалит. Министрите ще обсъдят и евентуално удължаване с две години - до 2016 година, на срока, в който гръцкото правителство трябваше да сведе дефицита под прага от 3% от БВП. Такова отлагане ще струва 30 млрд. евро, според европейски източник. Гръцкият премиер Андонис Самарас вчера обяви, че е постигнато споразумение с Тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ по новия пакет от мерки за икономии, за да може страната да получи следващия транш от международната финансова помощ. Приключихме преговорите с Тройката и сега зависи от отговорността на всички партии да одобрят тези мерки, а след гласуването им Гърция ще може да остане в еврозоната и да излезе от кризата, се казва в писмена декларация на премиера Самарас.
Европейската комисия отрече на този етап да е постигнато споразумение между Гърция и нейните кредитори. "В момента се опитваме да намалим постепенно броя на въпросите за решаване", заяви говорителят на комисията Саймън О'Конър пред журналисти. Той изрази увереност, че скоро може да бъде постигнато споразумение на техническо ниво, предаде AFP. Целта на бюджета за следващата година е да се постигне първичен излишък, който ще възлезе на 0,4% от БВП. Смята се, че гръцката икономика ще се свие с 4,5%, а общият спад на брутния вътрешен продукт за периода 2008-2013 г. ще възлезе на 24,5%. Успехът на бюджетната консолидация през 2013 г. ще зависи до голяма степен от ефекта на новите мерки, на които се залага за намаляване на дефицита. Парламентът на Гърция днес гласува с мнозинство и законопроекта за приватизациите, който също е условие за продължаващото външно финансиране на страната. При гласуването са отсъствали лидерите на двете участващи в правителствената коалиция партии - ПАСОК Евангелос Венизелос и ДИМАР Фотис Кувелис, но законът е приет със 148 гласа "за", 139 "против" и 6 "въздържали се". Проектът бе внесен от финансовото министерство и предвижда ликвидиране на минималното дялово участие на гръцката държава в петролната компания "Хеленик петролеум", електрическата компания, медийния център, водоканализационните компании, пощите и в други държавни компании. Депутатите са отхвърлили поправката, внесена от финансовото министерство, за прехвърляне на журналистическата каса към касите на организацията за здравни услуги.

Същевременно, двата основни синдиката в Гърция, представляващи работещите в държавния и в частния сектор, свикаха 48-часова обща стачка в знак на протест срещу мерките за икономии, които следва да бъдат гласувани следващата седмица, предаде АР. Синдикатите обявиха, че стачката ще бъде на 6 и 7 ноември. И през двата дни в центъра на Атина ще има и демонстрации. Обявяването на стачката идва в деня, в който финансовият министър внесе в парламента проектобюджета за 2013 г., в който прогнозите за дълга на страната и дефицита са повишени. Същевременно депутатите одобриха закона за приватизацията, като при гласуването се видя съпротива от членове на две от партиите в тройната коалиция.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159