EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцките фермери прибраха тракторите вкъщи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцките фермери прибраха тракторите вкъщи

mail07:10 | 28.02.2016прегледи 1846 коментарикоментари 0


Хиляди фермери в Гърция изоставиха блокадите, на които през последните седмици протестират срещу планираните от правителството данъчни и пенсионни реформи, съобщава електронното издание на в. "Катимерини".
Земеделците върнаха тракторите вкъщи, след като премиерът Алексис Ципрас проведе през седмицата разговори с техни представители и обеща, че ще бъдат направени някои подобрения в плана за реформи.
"Разочаровани сме от резултатите от срещите с премиера, но си тръгваме с високо вдигнати глави и ясното послание, че това още не е краят", заяви пред АНА-МПА Никос Волкос, лидер на пътната блокада на автомагистрала Егнатия в Северна Гърция. "Оставаме в готовност".
Някои фермери изляха гнева си днес на депутати от управляващата партия СИРИЗА. Група протестиращи хвърляше яйца и домати по офиса в Игуменица на депутата Мариос Кацис, а други демонстрираха пред офиса в Драма на депутата Христос Гондиас.

Остра българска реакция

Ако блокадата на границата ни с Гърция не приключи до два дни, ще считам, че това е насочено срещу България. Това каза министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов пред над 150 младежи по време на VII Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда в Сандански. 
Ще използвам правото си на вето и няма да отида на извънредната среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция на 7 март, заяви министър-председателят. Ще отида на границата, за да привлека вниманието на всички европейски колеги що за съседи имаме, каза Борисов. 
Това българският премиер смята за последна възможност, за да се спре случващото се вече месец на българско-гръцката граница, което той квалифицира като безобразие. Той съобщи, че преди срещата с представителите на Младежи ГЕРБ в Сандански е посетил ГКПП "Кулата-Промахон". Там, по думите му, българските гранични полицаи и митничари са създали перфектна организация. "Минах да видя и гръцките фермери и тяхната полиция", каза той, но там не видял нито един човек при тракторите, с когото да разговаря. Той благодари на министъра на транспорта Ивайло Московски за това, че е положил всички възможни усилия и грижи за облекчаване на българските превозвачи, но, по думите му, "дотам ни стигнаха силите".
"Предал съм на външния министър Даниел Митов да се свърже с Европейската комисия, с Европейския съюз и да им каже, че ние не можем да обсъждаме каквито и да е теми, свързани с Гърция, ако пунктовете ни бъдат блокирани", каза още Борисов. Той припомни, че досега в Брюксел България е защитавала изключително много гръцките интереси като наш съсед и партньор, че е работил с няколко гръцки премиери, и независимо дали са леви или десни, са имали силна подкрепа от българска страна. "Моите уважения към всеки, но българите са ми по-мили", посочи премиерът. 
Информацията е на БТА.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165