EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцки компании търсят арабския свят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцки компании търсят арабския свят

mail16:20 | 09.02.2011прегледи 692 коментарикоментари 1


Гръцки фирми, засегнати от спада на вътрешното потребление, виждат спасението си в износ към арабските страни - един пазар, изоставен за сметка на Европа, отбелязва АФП.
Представители на над 70 гръцки фирми от хранително-вкусовата, фармацевтичната промишленост или строителния сектор се срещнаха в понеделник и вторник в Никозия с представители на ливански, иракски и египетски фирми.
Гърция има много дълбоки исторически връзки с арабския свят, но в последно време ние се обърнахме повече към ЕС. Сега трябва да се възродят нашите връзки с този много важен пазар, обясни гръцкият заместник-министър на външните работи Спирос Кувелис, който обърна внимание, че тази част на света може да бъде източник на инвестиции в момент, когато Гърция е притисната от огромен дълг.
На форума присъстваха и няколко десетки фирми от Кипър, които са изправени също пред спад на търсенето на вътрешния пазар.
Гърция дълго време се ограничаваше с това да задоволява вътрешното търсене и износът представляваше само 7 процента от брутния й вътрешен продукт на фона на 20 процента средно за ЕС, според Гръцката асоциация за международна търговия. По-малко от 10 процента от този износ е предназначен за арабските страни.
Гърция се опитва да промени тази тенденция и износът й бележи увеличение от юли, но според всички участници във форума, бюрокрацията е първата пречка, която трябва да се преодолее за тази цел.
В понеделник са се състояли близо 1000 двустранни срещи между фирми, участващи във форума.
Окуражена от успеха на форума, гръцката банка "Юробанк И Еф Джи", която го организира, смята да организира и други срещи в предстоящата година, за да развие гръцкия износ - на първо място при турските съседи, после - в България и в Румъния, които са вече важни търговски партньори, отбелязва АФП.


 


 
Коментари
 
Орфей - 09-02-2011 г. 18:16:03

И за това ще се прави още един гръцки МОЛ в София...от трън та на глок!!! ХХАаахахахаахаа...да му мислят бунаците които ще плащат наемите на маляките!!!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg