EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцки банки продават имоти & фирми в ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцки банки продават имоти & фирми в ЦИЕ

mail13:35 | 08.06.2017прегледи 971 коментарикоментари 0


Я. Пападоянис, в. "Катимерини"
Системните банки в Гърция в близко време ще съсредоточат вниманието си върху продажбите на недвижимости, тъй като институционализирането на електронните наддавания създава една коренно нова ситуация.
Така, след години на бездействие те бързо ще пристъпят към продажби и наддавания за имоти с цел по-добре да оползотворят големия запас от недвижимости, които имат на разположение, а също така и да окажат натиск върху така наречените стратегически инвеститори.
Впрочем заслужава да се отбележи, че в следващите десет години необслужваните кредити представляват най-голямото предизвикателство, пред което са изправени банките.
В същото време е налице свиване на банковия сектор в Гърция. През 2009 г. банковите клонове са наброявали 4079, а през юни 2016 г. те са паднали до 2343 или с 42,5 на сто.
Работещите в банките също са намалели. През 2009 г. те са възлизали на 65 683, а през юни 2016 г. броят им е паднал до 46 615 или с 29 на сто.
Паралелно с това банките са на финалната права по изготвянето на своите програми за преструктуриране на сектора, договорен с европейските иниституции.
Въпросните програми задължават банките да се оттеглят от всякаква небанкова дейност, а също и от повечето страни от Югоизточна Европа, където те са присъствали.
Системните гръцки банки вече предприеха продажби на застрахователни компании - до края на миналия месец Националната банка на Гърция приключи продажбата на "Етники асфалистики", а също на компании, управляващи недвижимости, хотелски фирми, различни други дялови участия и т.н.
Банка Пиреос, след приключване на управленските промени, ще пристъпи с бързи крачки към реализацията на програмата за преструктуриране, какъвто впрочем ангажимент е поеля тя спрямо европейските институции.
Консорциумът Пиреос създаде електронна платформа за продажбата на негови недвижимости в рамките на усилия за по-ефикасно управление на този запас от имоти. Става дума за имоти, собственост на банката, а те са всякакви: офиси, парцели, апартаменти и други. Първият търг на такива имоти дори се очаква да се състои този месец.
С продажбата на недвижимости Банка Пиреос, освен че очаква приходи, ще се отърси от значителните разходи по подръжката на тези имоти и по този начин ще "освободи" средства, които да отидат в реалната икономика.
Във връзка с това се уточнява, че електронната платформа на Банка Пиреос се отнася до недвижимости на банката и не е свързана с институционализирането и функционирането на електронните наддавания и търгове, които ще заменят традиционните наддавания и които в последно време не се организират.
Електронните наддавания, смятат от банката, ще подействат благотворно за преодоляване на стратегическите лоши плащания, които според оценки, могат да достигнат до 20 на сто.
Колкото до активите в чужбина, от 2012 г. гръцките банки са задействали процедура за оттеглянето им от страни като Турция, Полша, Украйна, Сърбия, БЮРМ и Египет, докато в същото време те все още поддържат дейности в Кипър, България, Румъния и Албания.
Според плановете за преструктуриране, Националната банка на Гърция и Банка Пиреос ще трябва да пристъпят към продажбата на всички свои дъщерни банки, а Алфа банк и Юробанк ще запазят присъствието си в две страни.
Във всеки случай в новата ситуация присъствието на банките в чужбина ще е много ограничено. Характерен е фактът, че в края на 2015 г. кредитният партфейл в чужбина бе ограничен до 27,4 млрд. евро от 56,5 млрд. евро, колкото бе в края на 2010 г. и от над 60 млрд. евро, колкото бе преди кризата.
В сравнение с края на 2008 г. гръцките банкови консорциуми, най-вече в резултат на продажби на дъщерни фирми, намалиха своя персонал в чужбина с 26 200 служители. Наред с това значително бе орязана и мрежата от клонове.
/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg