EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцка инвазия на БФБ продължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцка инвазия на БФБ продължава

mail13:25 | 09.10.2009прегледи 532 коментарикоментари 0





Маргарита Йорданова

По време на криза, когато борсовите индекси се сриват, липсва почти всякакво желание за излизане на борсата. Не такава е ситуацията с гръцките компании у нас. От началото на годината досега все нови и нови компании от Гърция се листват на БФБ-София.
На 11 март започнаха да се търгуват акциите на  Адвертайзинг Продиджи АД, специализирана в рекламна, информационна, маркетингова и издателска дейност. Собственик и изпълнителен директор на рекламната компания е Николаос Асикис. При дебюта на фондовата борса, той заяви, че вярва в българския капиталов пазар, който е  по-регулиран, по-структуриран и предлага по-големи предизвикателства от гръцкия. Основната цел на компанията е експанзия в Югоизточна Европа, като приоритет са пазарите в Кипър и Гърция.
Гръцката компания Енергони АД  излезе на БФБ в началото на юни и предложи 250 хил. акции с номинална стойност 1 лев. Дружеството инвестира във възобновяеми източници на енергия и вече има проект за създаването на такива у нас. Собственик на Енергони АД отново е частно лице - Димитриос Айвалиотис. Причината той и ръководството да изберат БФБ е, че законите са ясни, а процедурите са много по-улеснени от други държави. За срок от 2 години (компанията е регистрирана през 2007 г.) те успяват да изпълнят всички изисквания, за да се листват на родната борса.  Айвалиотис смята, че в Гърция тези процедури биха отнели много повече време,
По същото време са въведени за търговия и книжата на Вита Ми Холдингс АД и Уелкъм Холдингс АД, които също са гръцки. Всяка от тях пуска по 50 хил. акции с номинал 1 лв. Основната дейност на първата компания е изграждането и наемането на търговски центрове главно в София, Варна, Бургас. Уелкъм Холдингс АД управлява верига кафенета в южната ни съседка, тя работи на франчайзинг договор с канадската верига Coffee Time, и планира откриването на около 100 кафенета в България. Мажоритарен собственик и на двете дружества е Василиос Мухтарис. Когато удари камбанката на БФБ, той заяви, че не се тревожи от кризата и, че вярва в капиталовия пазар в България. Компаниите смятат да използват България като база за разширяване на дейността си в съседните страни и по-специално в Турция.
През юни ОНИ Холдингс АД беше вписана в регистъра на публичните компании на КФН.  Основната дейност на емитента е управление на капитали, посредством придобиване на участия в капитала на дружества, осъществяващи дейност на фармацевтичния пазар в Гърция и България.. Същият месец комисията одобри проспекта за допускане до търговия на регулиран пазар на акциите на  Глоуб фарм АД. Дейността на компанията е същата като тази на ОНИ Холдингс АД .
Всички споменати компании са собственост на частни лица. Впечатление обаче прави и общият адрес на част от тях. Глоуб фарм АД, Уелкъм холдингс АД и Вита Ми холдингс АД са със седалище бул. Черни връх 32 А, ет. 1. Като при повечето гръцки компании инвестиционен посредник се явява БенчМарк Финанс, които са на същият адрес. Но това разбира се може и да е просто съвпадение.
Вчерашният ден също бе отбелязан с експанзия от страна на гръцки компании.  Комисията за финансов надзор е дала благословията си и на Мейфеър груп АД да търгува на БФБ. Компанията ще пусне 25 хил. акции с номинална цена 2 лв. Инвестиционната програма предвижда придобиване на мажоритарни дялове в гръцки дружества, в областта на медицинските услуги и създаване на медицински център в България.  На БФБ започна търговията и гръцката - Богатса.Ком АД. Основната й дейност е производство, преработка и продажба на всякакви видове хранителни продукти, както и създаване и управление на търговски обект.
Въпросът е какво привлича толкова много гръцки компании да изберат именно Българската фондова борса? По мнението на анализатори целта на някои чуждестранни компании, които излизат на БФБ, е те да са публични в ЕС. Това им позволява да получат финансиране при по-ниска лихва. Все пак и в Гърция има фондово борса, а компаниите предпочитат България. Освен улеснените процедури, компаниите неизменно ще използват България като трамплин, за да продължат инвазията си в региона.
Съществува мнение, че до 2012 г. 30% от компаниите в Гърция ще работят и у нас. За момента южната ни съседка  е основен външен инвеститор тук. Според някои анализатори, капиталът инвестиран у нас от гръцки компании е над 2 млрд. евро. Дори предупрежденията на гръцката преса, че положението за гръцките компании в България е лошо, заради икономическата ситуация, не спира инвазията им.
Гърците присъстват сред ключови сектори и достатъчно показателно за това са не само компаниите на БФБ, но и дъщерните трезори на гръцки банки - Пощенска банка, ОББ и Банка Пиреос, Алфа Банк, Емпорики Банк.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg