EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Грузия, Армения и България – най-добри за бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Грузия, Армения и България – най-добри за бизнес

mail09:20 | 01.02.2012прегледи 640 коментарикоментари 0


Грузия, Армения и България предлагат най-добри условия за стартиране на бизнес в Черноморския регион, според проучване на Международната гръцка бизнес асоциация. Това заяви по време на пресконференция Ивелина Нестерова, експерт към Регионалната агенция за предприемачество и иновации – Варна (РАПИВ), предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Проучването е било представено по време на Международната конференция „Черноморска мрежа за сътрудничество” в гръцкия град Солун. Били са представени и търговските показатели на държавите по Черно море като данните, които асоциацията е използвала, са от Евростат, Международния валутен фонд, Световната банка и други институции. Нестерова посочи, че класацията е изготвена на база 6 показатели – улеснения за стартиране на бизнес, улеснения при отпускане на кредит, защита на инвеститорите, улеснения при плащане на данъци, улеснения при международна търговия и защита на договори. Според тези шест показатели най-добри условия предлагат Армения и Грузия, а на трето място се нарежда България, на обратната страна са Украйна и Русия. Стана ясно, че първите две държави предлагат най-добри условия по отношение на броя процедури, време и разходи за стартиране на бизнес. Ивелина Нестерова посочи, че различните Черноморски държави се сблъскват и с различни проблеми при стартирането на бизнес, като най-големите пречки се забелязват в държавите Русия, Украйна, Молдова и Турция. Така например, процедурите за стартиране на бизнес в Украйна са общо 9, докато в Армения са само 3. В Русия пък стартиращия бизнесмен се нуждае от 30 дни, за да стартира нова фирма, докато в Грузия са необходими само 2 дни. В Турция разходите за стартиране на бизнес са 11,2% от БВП на човек от населението, докато в България са само 1,5%. В Молдова минималният капитал за стартиране на бизнес е 9,9% от БВП на човек от населението, докато в България е 0,02% - 2 лв. Нестерова посочи, че в близките години са били предприети и реформи за улесняване на стартирането на бизнес в Армения, Молдова, Украйна и България, които реформи се изразяват в намаляване на началния капитал. Освен това, като проблем се отчитат и трудностите за отпускане на кредит в някои от Черноморските държави, като Молдова, Украйна и Русия. Други държави пък са започнали реформи вече в тази насока, като отличници са Молдова, Грузия и Турция.
Освен това някои от държавите срещат трудности при осъществяване на международна търговия. В Русия например се изискват общо 8 документа за международен превоз при износ и 10 при внос, докато в Грузия са само половината. Освен това в Русия са необходими 36 дни, за да се осъществи внос/износ, докато в Грузия са необходими само 10 дни. България е една от държавите, която е предприела мерки за улесняване на международната търговия, като страната ни е въвела онлайн попълване на митнически декларации.
Ивелина Нестерова посочи, че друг важен критерий за започване на бизнес е плащането на такси и данъци. Държави като Украйна, Русия и Румъния се сблъскват с проблеми в това отношение, а други държави предприемат реформи за улесняването на тези процедури. В Украйна и Румъния, например, има общо 135 и респективно 113 плащания, свързани с данъци и такси. Съответният брой в Грузия са 9 и 4. В Украйна бизнесът плаща средно 57,1% от своите приходи за данъци и такси, докато в Грузия е 16,5%.
Наред с тези данни е станало ясно, че България е основен търговски партньор на Гърция от Черноморския регион. 44% от износа на южната ни съседка е насочен към България, 30% за Турция, като значими партньори са Русия и Румъния, а другите Черноморски държави са слабо представени. По отношение на търговските взаимоотношения на държавите от Черноморския регион Ивелина Нестерова посочи, че там се наблюдава следното разпределение - Армения търгува основно с Русия. България изнася предимно за Германия, а внася от Русия. Главният търговски партньор на Грузия е Турция. Основният внос и износ на Гърция е от и за Германия. Търговските партньори на Молдова са Русия и Украйна. Румъния е с основен търговски партньор Германия. Русия основно изнася за ЕС и внася от Китай. Турция от своя страна изнася предимно за Германия, а внася от Русия. Основният търговски партньор на Украйна е Русия. Специалистът посочи, че страните-членки на ЕС от Черноморския регион основно си партнират с Германия и ЕС. За другите държави предимно от бившия СССР основен търговски партньор си остава Русия. Забелязва се и засилване на влиянието на Турция, която се очертава също като основен търговски партньор.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039