EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гроздето срещу кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гроздето срещу кризата

mail12:57 | 17.08.2009прегледи 430 коментарикоментари 0


Хладният икономически климат хвърля сянка върху реколтата от винено грозде тази година, информира Асошиейтед прес. Някои експерти прогнозират, че скъпото грозде ще се продава трудно на пазара, чийто вкус напоследък е стипчив.
Търсенето на вино в САЩ се е увеличило леко въпреки рецесията, но потребителите се насочват към по-евтини марки.
Това е добра новина за Централната калифорнийска долина, гръбнакът на винарската промишленост в Калифорния, където се произвежда най-евтиното грозде, използвано за калифорнийските вина.
На Северното крайбрежие, където са разположени високо доходните райони Напа и Сонома, множество фермери имат дългосрочни договори с винопроизводителите, които ги предпазват от рецесията.
"Имаше няколко случая на винопроизводители, които нарушават договорите или се опитват да договорят по-ниски цени, но това не е обичайно явление", отбелязва местен търговец на вина.
Състоянието на икономиката оказва силно влияние върху моментния пазар на грозде, продажбите на който не са уредени с предварителен договор.
Цените на първокачествено грозде като Напа каберне совиньон на моментния пазар се понижиха с около 30 на сто от декември.
Обикновено по това време винопроизводителите "се бият", за да се сдобият с отлично грозде, особено през година като тази, когато се очаква средна или дори ниска реколта.
Сега обаче не се случва нищо подобно - никой още не е дал заявка за закупуване на този плод.
Калифорния е най-големият производител на винено грозде в САЩ, като в щата се произвежда над 90 на сто от американското вино.
Спад на цените започва да се усеща и в други винарски райони като щатите Орегон и Вашингтон.
В щата Ню Йорк, който е третият по обем на произвеждано вино след Калифорния и Вашингтон, ценовият натиск също е налице. Икономическата буря може и да се отразява тежко на пазара,  но метеорологичните условия са благоприятни. В Напа, например, леко хладното време създава условия за добър сезон.


Тагове: грозде, вино, САЩ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg