EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Грийнспан: Еврото пропада

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Грийнспан: Еврото пропада

mail12:40 | 26.08.2011прегледи 949 коментарикоментари 0


"Еврото пропада и този процес води до значителни трудности за банковата система в Европа", заяви бившият шеф на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) Алън Грийнспан.

"Само спешни стъпки като неограничени заеми от страна на Европейската централна банка поддържат засега банките в Гърция, Португалия, Италия и Испания платежоспособни. Но напрежението върху еврото все повече нараства", отбелязва 85-годишният финансист. "Проблемът идва от това, че има нарастващи съмнения сред икономисти, анализатори и банкери дали Еврозоната трябва да включва 17 държави, които са изключително различни като култура. Северните страни като Германия и Финландия например имат култура на строга бюджетна дисциплина, докато южните страни - членки на Еврозоната, като Гърция, са свикнали да харчат повече пари, отколкото могат да си позволят".

"Проблемът е, че различията между страните с техните икономики и кредитна история стават все по-големи и това не може повече да продължава така, смята бившият шеф на ФЕД. На въпроса дали разпадане на Еврозоната е една от възможностите за изход от ситуацията, бившият шеф на ФЕД отговаря: "Очевидно. Моментът е затишие пред буря. Изходът от рецесията е в ръцете на Европа, не на САЩ. Проблемите в Еврозоната обаче заплашват да навредят и на американските компании, защото Европа е пазар за 20% от износа на САЩ и носи около 20% от чуждестранните приходи на Америка".

По отношение на рекордната цена на златото Грийнспан казва: "Златото не e балон, който всички очакват да се спука. Златото - това е валута. Най-голямото търсене на злато не е от бижутери, а само и единствено заради това, че е спасение от хартиените пари, чиято система се приема като насилствено наложена и корумпирана". /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg