EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Грийнпийс:САЩ притискат ЕС за ТПТИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Грийнпийс:САЩ притискат ЕС за ТПТИ

mail06:40 | 03.05.2016прегледи 1846 коментарикоментари 0


Преговорите за свободна търговия между Европа и САЩ са в сериозен застой с „несъвместими“ различия в някои сфери, според изтекли документи от преговорите. Двете страни са в конфликт относно искания на САЩ, които ще принудят ЕС да наруши обещанията за защита на околната среда.
Президентът Обама каза миналата седмица, че е убеден че може да се стигне до сделка. Но изтеклите преговорни документи и вътрешни позиции, с които се е сдобил „Грийнпийс“ и предоставени на The Guardian , обрисуват много различна картина.
„Разговорите за козметиката остават много трудни и броят на общите цели е много ограничен“, се казва във вътрешна докладна на търговските преговарящи на ЕС. Заради забраната в ЕС за тестове върху животни, „подходите на ЕС и САЩ остават несъвместими и затова проблемите пред достъпа до пазара на ЕС ще се запазят“, се подчертава в докладната. Преговорите за машиностроенето също се „характеризират с продължаващо нежелание на част от САЩ за ангажиране с този сектор“, се казва в други поверителни записки.Тези проблеми не са споменати в отделен доклад за състоянието на преговорите, също сред изтеклите документи, който е подготвен от ЕК с проверка от Европейския парламент.

САЩ оказват много по-силен натиск върху ЕС в рамките на преговорите за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство, отколкото се смяташе досега, съобщава РИА Новости, като се позовава на статия в Süddeutsche Zeitung, в която са цитирани разкрити от „Грийнпийс“ документи.
Вашингтон заплашва да ограничи вноса на автомобили от европейски страни, ако ЕС откаже да купува повече американска селскостопанска продукция.
В същото време, САЩ са недоволни от европейския потребителски център, чиято политика е срещу разпространяването в Европа на генно-модифицирани хранителни продукти, както и на месо с хормони. Вашингтон иска, забрана върху тези или други продукти да бъде въвеждана само ако вредата им върху хората бъде доказана по научен път.

 Днес неправителствената организация „Грийнпийс“ ще публикува 248 страници поверителни документи от проектоспоразумението за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ. Според „Грийнпийс Холандия“, която е получила документите, текстовете представляват около две трети от целия договор, който е бил съставен до откриването на 13-ия кръг преговори в началото на април, и покриват 13 глави от споразумението, пише Le Parisien. „Тези документи потвърждават това, което твърдим отдавна – договорът ще постави интересите на големите компании в центъра на политическия и законовия процес по взимане на решения в ущърб на природата и общественото здраве“, заяви директорът на европейския отдел на организацията Йорго Рис.
С публикуването на документите организацията се надява, че ще сложи началото на „информиран дебат“ относно споразумението, което е в процес на договаряне.

Главният европейски преговарящ по търговското споразумение със САЩ определи като „абсолютно погрешни“ обвиненията на Грийнпийс в американски натиск. Игнасио Гарсия-Берсеро заяви, че природозащитната организация е публикувала само част от преговорната документация и я интерпретира неправилно за защитата на околната среда. Грийнпийс твърди, че ЕС се е поддал на искането за занижаване на екорегулациите при вноса на американски козметични или земеделски продукти. Гарсия-Берсеро опроверга твърденията: 

Не е коректно твърдението, че САЩ оказват натиск за понижаване стандартите на защита в ЕС. Имаме множество разногласия - например не сме съгласни с тяхната позиция за ГМО. Вече ясно заявихме, че няма да се съгласим по нито една точка, ако тя ще отслаби европейския принцип за предпазливост - той гласи, че продуктите могат да бъдат разрешени за продажба от държавите-членки само ако се докаже, че не са вредни за човешкото здраве и околната среда. Изтеклите документи отразяват само ограничен обем от преговорни глави, без да се взима предвид консолидирания текст. 

Главният преговарящ на ЕС по Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции изрази загриженост от изтичането на конфиденциални страници с позициите на американските преговарящи. Секретният достъп на европейските правителства и евродепутатите до преговорната документация засега се запазва, допълни той. 

Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че ЕС при никакви обстоятелства няма да направи отстъпки в сферата на защитата на потребителите. Така тя коментира излезлите наскоро материали за споразумението за свободната търговия и инвестиционното партньорство между САЩ и ЕС (ТТИП), според които САЩ упражняват натиск върху ЕС на преговорите, предаде ТАСС.
„Искам да повторя това отново: никое търговско споразумение няма да понижи нивото на защитата на потребителите в ЕС, безопасността на хранителните продукти или околната среда. Търговските споразумения няма да променят нашето законодателство в сферата на ГМО, производството на безопасно говеждо или екологията“, заяви Малмстрьом. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg