EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Греков в Китай, лансира вино, грозде

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Греков в Китай, лансира вино, грозде

mail11:30 | 04.09.2013прегледи 578 коментарикоментари 0


През тази седмица земеделският министър заминава за Китай, за да търси нови пазари на българското грозде и вино, съобщи той при откриване на гроздобера в лозята на винарска изба „Домейн Юстина“ в село Устина, Пловдивско.

Очакваме една много добра реколта от грозде. Тази година тя е с 30-40 % над прогнозираното. Реколтата е опазена перфектно и се отличава с много висока захарност, което означава, че ще имаме много добри вина за следващата година. Допълни още той и отбеляза че няма притеснения за тазгодишната реколта, защото заради количеството и качеството й тя е напълно конкурента на пазара. „Ще произведем хубави и качествени вина, които ще се реализират на пазара в конкуренция с чуждата продукция“, категоричен е Греков. Той отбеляза обаче, че цената на гроздето все още е незадоволителна и българските гроздопроизводители заслужават по-висока изкупна цена и повече пазари за реализацията на продукцията си. „Следващата седмица ще заминем за Китай, където има много голям интерес към нашите вина. МЗХ продължава да работи за отваряне на нови пазари за българските производители“, посочи още министърът.
В отговор на журналистически въпрос за производството на десертно грозде, министър Димитър Греков отбеляза, че през последните години има увеличаване на площите за производство на десертни сортове. „Точно по тази причина производителите получиха и средства по линия на de minimis. България има определен потенциал в развитието на десертни сортове и това производство трябва да се развива и в бъдеще“, каза проф. Греков.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg