EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

График за интерконектора с Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

График за интерконектора с Турция

mail09:20 | 22.03.2012прегледи 542 коментарикоментари 0


До два месеца смесената енергийна работна група трябва да докладва за напредъка по проекта за изграждане на междусистемната връзка България–Турция. Това е записано в съвместна декларация между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България и Министерството на енергетиката и природните ресурси на Турция, съобщи МИЕТ. Документът беше подписан от заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз по време на съвместното заседание между правителствата на двете страни в Анкара.
С подписването на документа двете страни декларират своята политическа воля за реализация на проекта. Това заявиха на пресконференция след заседанието премиерите на двете страни Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган.
Оценяваме високо подписания документ, който е знак за политическата воля на двете страни да ускорят изграждането на интерконектора, коментира заместник-министър Добрев. По неговите думи до два месеца трябва да има съществен напредък по проекта.
Изграждането на междусистемната газова връзка между България и Турция бе основна тема на разговора между заместник-министър Добрев и министър Йълдъз, който се проведе в рамките на междуправителственото заседание. Зам.-министър Добрев запозна турския си колега с прогнозите за трайно растяща консумация на газ в страната, защото в момента само 3% от домакинствата в България са газифицирани, а през следващите години този процент трябва да се увеличи до 20%.
Ние виждаме изграждането на интерконектора по начин, който ще позволи капацитетът на съоръжението да се развива, каза зам.-министър Добрев пред своя турски колега. Затова съоръжението трябва да бъде изградено с висок максимален капацитет.
По неговите думи проектът с Турция има ключово значение за енергийната сигурност и диверсификацията на газовите доставки за България и региона. Това е така, защото турската система притежава шест входни точки за доставка на природен газ.
По време на междуправителственото заседание в Анкара зам.-министър Добрев подписа още Споразумение за икономическо сътрудничество между Република България и Република Турция, Съвместна декларация за насърчаване на икономическото и бизнес сътрудничество между Министерство на икономиката, енергетиката и туризма на Република България и Министерство на икономиката на Република Турция, Програма за двустранно сътрудничество в областта на туризма между правителството на Република България и правителството на Република Турция.
Стокообменът между България и Турция през 2011 г. е на обща стойност $3 935 887, като износът е за $2 391 377, а вносът- за $1 544 510. Салдото е положително за нашата страна- $846 867. В сравнение с 2010 г. стокообменът отчита ръст от 25,6%. Българският износ за Турция се е повишил с 36,9%, а вносът от Турция у нас- с 11%.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg