EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Грандоманията на испанците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Грандоманията на испанците

mail14:10 | 16.07.2012прегледи 1184 коментарикоментари 0


Нов "Лас Вегас" насред испанската пустош - Мадрид и Барселона са се хванали за гушите заради този проект. Но ако върнем малко лентата назад, ще си спомним, че Испания пропадна именно заради мегаломанските си строежи.

Той е бъдещата Мека на хазарта в Европа: Eurovegas. Срещу скромната сума от 27 млрд. евро американският милиардер Шелдън Аделсън възнамерява да построи нов Лас Вегас в испанската пустош. "Европейският Вегас" ще включва най-малко 4 големи казина, 12 хотела с 36 000 стаи, голф-игрища, търговски центрове и ресторанти на обща площ от 1 000 хектара, което надхвърля двойно размерите на Гибралтар. И тъй като американският инвеститор обещава да създаде 250 000 нови работни места, Мадрид и Барселона направо са се хванали за гушите. В една държава, в която безработицата възлиза на непосилните 25 процента, подобна инвестиция е повече от безценна. За да бъде реализиран проектът обаче, се налага да бъдат променени не малко закони. Не само заради това критиците на Eurovegas са доста гръмогласни, а вестник "Ел Паис" дори написа, че покрай този проект Испания залагала на карта достойнството си.

Капризите на американеца

Ако върнем малко лентата назад, ще си спомним, че именно мегаломанското строителство замъкна Испания на финансовото дъно. Греши обаче всеки, който си мисли, че Испания си е взела поука и е спряла да строи по този начин. Наскоро политици от Барселона разведоха американския богаташ из делтата на р. Лобрегат, която им се струва най-подходяща като място за Eurovegas. Заради пристанището си Барселона има засега известна преднина пред Мадрид, тъй като туристите, пристигащи с кораби в каталунската столица, са потенциални клиенти и на бъдещия град на хазарта. Накрая обаче ще спечели този, който задоволи най-добре капризите на инвеститора. А той не е като да няма такива: Аделсън иска да бъде освободен от местни данъци и такси през първите 10 години и настоява да бъде изградена скъпа прилежаща инфраструктура - транспорт, канализация, комуникации и т.н.

Мадрид или Барселона: кой ще спечели битката за Eurovegas?

Ако е искрен в намеренията си да спечели благоволението на инвеститора, Мадрид ще трябва да се откаже от забраната за тютюнопушене, която въведе неотдавна. Защото американският Чичко Паричко изобщо не иска да си представя как някакъв местен закон би могъл да попречи на богатите китайски клиенти да си пушат спокойно цигарата, облегнати на някой "Еднорък бандит". От най-отговорно място в Мадрид вече обявиха, че по този въпрос може да се преговаря. Една червена точка за столицата.

Нали уж са в криза?

Засега предимно малки граждански сдружения надигат глас срещу мегаломанския проект на Аделсън. Те твърдят, че Испания се нуждае от нов икономически модел, а не от нови "макиладори", в които нископлатени работници осигуряват тлъсти печалби на големите световни компании. Трезви гласове предупреждават освен това, че Eurovegas щe поглъща огромен енергиен ресурс, покрай което ще наруши екологичното равновесие в региона. Те не изключват и възможността Eurovegas да се окаже нещо като перачница на пари. Освен това 2/3 от предвидените разходи за изграждането на обекта трябва да бъдат осигурени от испанските банки, които в миналото изгоряха именно заради подобни инвестиции.

Но това далеч не е единственият пример за мегаломанията на испанците: в основания преди повече от 3 хилядолетия град Кадис например трябва да бъде построен един от най-дългите мостове в Европа, на о. Майорка пък се подготвят за изграждането на хотел-чудовище с 1 200 легла, а шефът на банка "Сантандер" Емилио Ботин смята да изгради в родния си Сантандер мегаломански културен център, който щял "дълготрайно да промени физиономията на града".

А що се отнася до бъдещия "Европейски Вегас", отсега е ясно, че там ще дрънкат предимно рубли и йени./ Deutsche Welle

 


Тагове: Испания, казино
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg