EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Граждански протест срещу ГМ храни в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Граждански протест срещу ГМ храни в София

mail11:00 | 31.01.2010прегледи 876 коментарикоментари 0


 

"За чиста храна, за здрава земя! България - свободна от ГМО!"това е мотото на планираната за 12.30 ч. пред Народната библиотека, демонстрация.Организатори на събитието са коалицията "За да остане природа в България" и Инициативен комитет на родители и граждани. Идеята на организаторите е да се покаже на парламента, че не малка част от българите са против обсъжданите промени в закона генно-модифицираните храни.
Както е известно основен проблем на либерализацията на ГМ-организми у нас ще е загубата на генетичен ресурс. Това означава, че традиционните сортове ще бъдат изместени от внесени генетично-модифицирани, и то не на база по-добри качества, а по чисто икономически причини.
Проблемът е, че както в Индия вече трудно се намират традиционни семена за ориз, така и у нас след 20 години няма да има родни сортове зърнени култури, череши или ябълки. А загубата на тези генетични белези, които са били селектирани в продължение на десетилетия ще стане необратима.
Друга притеснителна тенденция, че от 2004 г. до момента, структури на Министерство на здравеопазването извършват редовни тестове за храни (луканки, салами, вафли и т.н.) и постоянно открива такива, които нарушават закона, защото съдържат над 0.9% ГМО, а това не е отбелязано на етикета.
Информацията за тези открити закононарушения се публикува в доклади месеци или години след откриването им. Ако сегашния полуконтрол се пренесе в среда с либерализирани ГМО, това ще означава пълен отказ от контрол. Така ще понесем всичките скрити, т.е. обявени за недоказани, вреди върху здравето на нацията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg