EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Градове с най-ниски данъци и такси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Градове с най-ниски данъци и такси

mail09:00 | 20.04.2011прегледи 9270 коментарикоментари 0


  

 

Индексът „Местни условия за правене на бизнес” 2011 се издава за втора година и има за цел да изследва различията в бизнес средата на местно ниво и да посочи къде в България е най-лесно да се прави бизнес. Индексът включва всички 28 области в България, като всяка е представена от един град – областният център. Оценката се формира от резултата на всеки град по десетте индикатора: Местни данъци, Местни такси, Електронно управление, Разрешително за строеж, Регистър на собствеността, Възприятие за корупция, Заетост, Работна заплата, Образование на заетите, Чужди инвестиции.
Местни данъци
Индикаторът „местни данъци” измерва какъв е размерът на местните данъци в 28-те изследвани областни града. Средните нива на данъците в 28-те града за 2011 година са:
- Данък върху недвижимите имоти – 1,62‰
- Данък върху превозните средства (леки автомобили с мощност 74-110 kW) – 1,30 лв. на киловат
- Патентен данък за търговия на дребно (до 100 кв.м. нетна търговска площ на обекта) – 12,68 лв. на кв.м.
- Туристически данък (при най-висока категория хотел с три звезди) – 0,82 лв. на нощувка.
С най-ниски местни данъци на първо място се класира Видин с данък върху недвижимите имоти 1,50‰, данък върху превозните средства – 1,10 лв. на киловат, патентен данък – 4 лв. на кв.м и туристически данък – 0,30 лв.
На второ и трето място за съответно Монтана и Силистра, а топ 10 в класацията се допълва от Кърджали, Габрово, Враца, Търговище, Пазарджик, Софийска област и Ямбол.
На дъното на класирането е Велико Търново като областният град с най-високи данъци, заради 2,50‰ върху недвижимите имоти, 1,76 лв. на киловат за автомобилите, 17 лв. патентен данък и 1 лв. на нощувка за туристите.
На предпоследно място е София (столица), а малко по-напред в класацията са Хасково, Стара Загора, Бургас и Варна.
Местни такси
Индикаторът „местни такси” измерва нивото на две такси, които се определят на местно ниво. Средните стойности на таксите за 2011 година са:
- Такса за битови отпадъци за нежилищни имоти на юридически лица – 6,81‰
- Такса за ползване на пазари за търговия с промишлени стоки – 3,47 лв. на кв. м. /ден.
Най-ниската стойност на таксата за битови отпадъци е 1,40‰ в Сливен, а най-високата – 14‰ в Пазарджик. Бизнесът може да ползва най-евтино пазарите в Благоевград за 0,50 лв., а най-скъпо – в Стара Загора, където таксата е фиксирана на 20 лв. на кв. м.
Средно претеглената величина на двете местни такси определя класирането на 28-те града.
На първо място в класацията по този индикатор е Търговище като градът с най-ниски средни местни такси – таксата за битови отпадъци е 4,50‰, а пазарите се ползват срещу 0,70 лв. на кв. м./ден. Малко по-високи са таксите в Хасково и Ямбол, които се класират съответно на 2-ро и 3-то място. Следващото 4-то място се заема от шест областни града – Русе, Разград, Перник, Кюстендил, Добрич и Благоевград.
На дъното на класацията е Бургас, където таксата за битови отпадъци е фиксирана на 11‰, а тази за ползването на пазари – на 9 лв. Високи са таксите и в Пазарджик, Велико Търново и Монтана.


 


Тагове: данъци, такси
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg