EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Гоце Делчев: Напрежение в най-крупната шивашка фабрика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гоце Делчев: Напрежение в най-крупната шивашка фабрика

mail09:20 | 30.09.2011прегледи 963 коментарикоментари 0


В. „Струма”
В най-голямата фирма в Гоцеделчевско "Пиринтекс продакшън" за втори път през последните три години 2500-те работници са готови да стачкуват, обявиха представители на КТ "Подкрепа" в крупната шивашка фабрика. Ситуацията ескалаира, след като основният работодател в Неврокопско и синдикатите втвърдиха позициите си на последната среща помежду си и не подписаха нов колективен трудов договор. На последния етап на преговорите шефът на фирмата Бертрам Ролман и синдикалистите бяха разделени от 1%, за да си стиснат ръцете.
На крака в Гоце Делчев за последния етап дойдоха председателят на Национална федерация "Лека промишленост" към КТ "Подкрепа" Кирил Пейков и Петранка Щерева, чието присъствие обаче не помогна за разрешаване на казуса. До напрегнатата ситуация се стигна след няколко срещи помежду им и първоначално обявено желание от страна на синдикатите за 20% увеличение на трудовите възнаграждения.
След двумесечни преговори във фирмата и преговори между работодателя и синдикалната секция на "Подкрепа", упълномощена да преговаря от общото събрание на пълномощниците на работниците и служителите, позициите останаха в точката на замръзване. Искахме увеличение и на отпуските въз основа на това, че последната година се полага много извънреден труд, много повече от 150-те часа над нормата, които работниците могат да полагат по собствено желание.
Искахме 15% да бъде завишена ставката за извънредните часове, защото работодателят претендира, че му е скъпо, но при последната среща двете позиции се втвърдиха, обясни регионалният секретар на "Подкрепа" в Неврокопско Костадин Драгинов, който бе непосредствен участник в преговорите.
Той добави още, че Бертрам Ролман е предложил 6% увеличение на заплатите, но без удовлетворяване на нито едно от останалите искания. Това обаче не отговаря на делегираните права от общото събрание на профсъюза, което постави долна граница от 7% увеличение в новия колективен трудов договор.
От щаба на синдикалистите обявиха, че стачката все още е на дневен ред и е последен вариант за реакция. Те ще се опитат да решат спора с помощта на Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Това означава, че предсто ново свикване на общо събрание на пълномощниците на работниците и служителите в "Пиринтекс", което е задължение на председателя му Богдан Ципаров по искане на синдикалната секция към "Подкрепа" във фирмата. На него ще се иска мандат за преговаряне по ЗУКТС, който може да стане факт, ако в негова полза гласува болшинството от делегатите по формулата 50+1%, изисквани от законодателството.
Ако не се стигне до уреждане на спора помежду ни, сме твърдо решени да вдигнем стачка в защита на нашите искания, коментира председателят на синдиката в шивашкото предприятие Георги Найденов. Така сега влизаме в процедура по чл. 3 от ЗУКТС, след което при провал и на тази процедура ще последва стачка, допълни Костадин Драгинов.
Потърсен за коментар, Бертрам Ролман заяви, че в момента е изчерпал своите възможности да отговори на предложението на синдикатите. „При ситуацията в страната нещата са твърде деликатни, аз не съм готов да удовлетворя напълно исканията. Изчерпах своите възможности. При създалата се ситуация това може да се окаже пагубно за фирмата. Нека разумно погледнем на ситуацията и върху фактите:
1. Нямаме ресурс за подобни увеличения; 2. Колко е увеличението на заплатите в страната и дали има в такъв мащаб; 3. Подобна стачка ще саботира отношенията с нашите контрагенти; 4. За съжаление явно не се вижда какво прави нашата фирма, за да се защитават и генерират работни места.
В момента наемам нови хора, в кризисна ситуация за световната икономика. Правя го с много риск, без да знам какво ще се случи след 6 месеца, когато се очаква втората вълна на кризата да удари България. Около 1000 нови работници наех в последните месеци с вярата, че може фирмата да върви напред, да се развива, но и същевременно да осигурява възможност за работа на повече хора.
При подобна стачка ще пострада имиджът и конкурентоспособността ни на пазара, просто защото две стачки за три години ще бъдат твърде много за онези, които искат да направят поръчки за нас. Така се оформя негативна представа за нас, след като се мислеше, че след стачката има повече разум и напредък. Има опасност за капацитета на фирмата, който при падане на поръчките няма как да задържим.”
Ако се стигне до стачка, ще бъдат засегнати 1500 семейства в Гоцеделчевско, където "Пиринтекс продакшън" е най-големият работодател и осигурява основно препитание на хората в региона. От нея ще се окажат засегнати фирми от обслужващия сектор и търговията, които са зависими в сериозна степен от фабриката.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg