EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Готови сме да инвестираме в "Набуко-Запад"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Готови сме да инвестираме в "Набуко-Запад"

mail07:20 | 16.09.2015прегледи 1673 коментарикоментари 0


България е готова да инвестира собствени средства в газовия проект "Набуко-Запад", заяви премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че подкрепя възстановяването на проекта и дори преминаването на такъв газопровод през България.

Борисов припомни идеята за създаването на газоразпределителен център във Варна, откъдето, по думите му, може да минат и тръбите на "Набуко Уест", ако се превърне в европейски приоритет.

Според премиера инвестираните пари биха се изплатили още в първите години от транзитните такси:

Аз съм твърд почитател да се възобнови "Набуко-Уест" или да мине през наша територия. Това отново би могло да дойде в този газоразпределител. За да бъдем конкурентноспособни на останалите държави, ние вложихме доста пари от "Булгартрансгазс" и подновихме основната част от компресорните си станции. Мощни, модерни, американски, най-добрите, реверсивни, бутат в двете посоки, заяви Бойко Борисов на конференция в София, посветена на енергийната сигурност.

На форума еврокомисарят, отговарящ за енергийния съюз, Марош Шефчович похвали напредъка на страната ни в разнообразяването на енергийните източници:

От седем проекта, три преминават през България. Това идва да покаже, че не само вашата страна, но и останалите партньори от региона, са убедени, че България може да е в основата на решаването на много от останалите аспекти на въпроса. През България преминават интерконекторните връзки с Турция, Сърбия и Гърция и именно те могат да осигурят сигурност на региона. Това ще доведе до подсигуряване на енергийната мрежа и на цялата система в региона.

За да се създаде газов хъб в България, трябва да бъде изградена съответната инфраструктура и да има достъп до различни източници на природен газ, каза пред журналисти заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.
Важно е страните от региона да имат достъп до подобен център и да съдействат за създаването им, посочи той. Имаше редица изявления от страна на Русия относно т.нар. "Турски поток" и изграждане на Северен поток 2. За нас всички проекти от този мащаб трябва да отговарят на европейското законодателство, каза Шефчович. Българското правителство уважава законодателството на Европейския съюз. Всички проекти могат да бъдат обсъдени относно тяхната полезност, но от гледна точка на енергийната сигурност имаме нужда от решения, които да не променят баланса на доставките, каза Шефчович.

Коментари от енергийния форум в София

Спецификата на регионите и техните нужди относно газовите и енергийни пазари трябва да бъдат отчетени в европейското законодателство. Само тогава те ще бъдат стабилни и устойчиви, заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който участва в енергийния форум, който се провежда в София днес.
По думите на Дончев сигурността на доставките на газ няма как да е само национален проблем, както не е национален проблем междусистемната свързаност. Според него балансът на енергийния микс е комплексен също толкова, колкото са сложни решенията за интегриран енергиен подход при липса на обща енергийна политика. Ето защо Енергийният съюз трябва да извърви своя път и да предложи работещи решения чрез регионализация и отново да се върнем към енергийната солидарност, заяви Дончев. Създадените вече механизми, като този за Свързана Европа, както и проектите от общ интерес са едно добро начало, но само начало, добави той.
Министърът на външните работи Даниел Митов отбеляза, че в момента имаме исторически шанс да гарантираме достъпна и устойчива енергия за всички европейски граждани. Пътят към тази цел е чрез доставки от няколко източника, свободен пазар на енергията, инфраструктура с голям капацитет и взаимно реверсивна свързаност. Разполагаме и с политическо средство да изминем пътя - Европейския енергиен съюз, отбеляза той. Според Митов трябва да се постави въпросът дали не е време да се създаде Европейски фонд за енергийна сигурност, чиито правила за финансиране да отчитат равностойно всички фактори.
Енергетиката се използва като политическо оръжие за натиск върху страните- членки, необходимо е да се изгради и адекватна финансово обезпечена отбрана, заяви външният министър. По думите му това е неделима част от общата външна политика и политиката за сигурност. Инвестициите за създаване на високо надеждна система за енергийна сигурност често са непосилни за отделните страни, въпросният Европейски фонд за енергийна сигурност трябва да направи тази задача изпълнима и ще бъде финансовият инструмент на Европейският енергиен съюз, заяви министърът. Според него междинният преглед на бюджета на ЕС за 2016 г. дава възможност да се основе този фонд.

Източник: БНР, БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg