EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Готови са проверките за концесии за минерални води

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Готови са проверките за концесии за минерални води

mail16:15 | 11.01.2010прегледи 954 коментарикоментари 0


Готови са резултатите от контролните проверки по изпълнението на сключените концесионни договори за добив на минерални води – изключителна държавна собственост, съобщи Министерството на екологията.
През септември м.г. министър Нона Караджова назначи Комисия за контрол на концесионните договори, сключени от името на министъра на околната среда и водите от името на държавата. До декември 2009 г. са извършени проверки на място и по документи за изпълнението на всички 27 концесионни договора.
Констатирани са няколко вида нарушения:
1. Добиват по-големи количества минерална вода в сравнение с предоставените от концесионния договор – «Девин»АД и «Бутилираща компания Минерални води – Банкя» ЕООД. Претендирана е неустойка от концесионерите за констатираното нарушение на концесионните договори.
2. Не осъществяват добив на минерална вода по сключените концесионни договори или осъществяват добив не по предмета на концесията - „Кока Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България”АД, „Фърст Файненшъл”АД и „Лесопласт”ООД. Определен е тримесечен срок, в който дружествата да предприемат действия за осъществяването на предмета на концесията.
3. Не превеждат на общините Брацигово и Долна баня съответната част от годишното концесионно плащане от 30 на сто - „Бенабра”АД и „Агрокомерс”АД. Концесионерите са задължени в срок до 15 януари 2010 г. за заплатят на общините частта от годишното концесионно плащане за 2009 г., както и да представят в министерството платежни нареждания за извършените преводи.
4. Не са представили в МОСВ годишна програма за санитарно-технически мероприятия и мониторинг на минерална вода за 2009 г. и отчет за изпълнението на програмата за 2008 г - „Мериам – 90”АД, „Етап Адресс”АД и „Акварекс”ООД. Концесионерите са задължени в определен срок да представят режимната, хидрогеоложката и техническата информация за 2008 г. за състоянието на водовземните съоръжения и на минералната вода.
Предстои докладът за дейността на комисията за текущ контрол по изпълнението на сключените концесионни договори за минерални води – изключителна държавна собственост, да бъде внесен за приемане от Министерския съвет.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg