EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Горубсо: 9 млн. лв. неизплатени заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Горубсо: 9 млн. лв. неизплатени заплати

mail17:30 | 07.03.2012прегледи 537 коментарикоментари 0


Министър Тотю Младенов се срещна днес с протестиращите миньори в Мадан и заяви, че ще настоява пред министъра на икономиката за прекратяване на концесията на дружеството, след като работодателят не изпълнява ангажиментите по концесионния договор, информира БТА. Работниците и служителите не са заложници на този собственик, коментира социалният министър. Той допълни, че ще настоява за незабавно изплащане на задълженията на Горубсо-Мадан за заплати и осигуровки, които вече са близо 9 млн. лева. Собственик на Горубсо е Валентин Захариев.
Общо 12 акта на стойност 32 хил. лева са наложени на минното предприятие за последната година, а днес ще бъде връчен нов акт за възпрепятстване на контролните органи, посочи министърът на труда и социалната политика. Според него дружеството е предупреждавано многократно, че ще се пристъпи към прекратяване на концесионния договор, ако не се изпълняват ангажиментите по него.
Горубсо-Мадан дължи 7.5 млн. лв. за осигуровки и 1.2 милиона за неплатен данък общ доход от 2009 г. досега, както и над 1 млн. лв. за заплати. Именно заради неизплащаните с месеци заплати, миньорите от Мадан протестират и от 2 март рудниците не работят.
Тотю Младенов заяви, че е внесъл в Министерството на правосъдието предложения за законодателни промени, отнасящи се за подобни случаи с некоректни работодатели. Предлага се например корекция в Търговския закон, така че при несъстоятелност на работодателя, задълженията за заплати на работници и служители да бъдат на първо място, вместо на четвърто.
Социалният министър Тотю Младенов се ангажира пред протестиращите в центъра на Мадан миньори да провери случая с уволнения миньор и да съдейства за възстановяването му, ако е отстранен неправомерно. Министър Младенов беше посрещнат с аплодисменти и поздравления на миньорския митинг.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4168