EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Горските заменки - между 2 и 8 млрд.лв. глоба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Горските заменки - между 2 и 8 млрд.лв. глоба

mail13:40 | 07.10.2011прегледи 603 коментарикоментари 0


Европейската комисия е стартирала наказателно дело срещу България за нерегламентирана държавна помощ по отношение на заменените гори, направени под ръководството на Нихат Кабил като министър на земеделието. За това съобщава Мирослав Найденов, видно от стенограмата на Министерски съвет от заседанието на 5 октомври. „България може да бъде осъдена да възстановява средства в размер на милиарди, тъй като по оценки се вземат за база оценките предимно на неправителствени организации и те варират между 2 и 8 милиарда.” По думите на министър Найденов, това са горските заменки, отговорността за това носи тогавашния земеделски министър Нихат Кабил, както и председателят на Държавната агенция по горите. „А по-големите заменки са внасяни и решавани от Министерския съвет по предложение на тогавашния вицепремиер господин Калфин.”
Това обаче не е най-големият проблем, защото според Найденов, горските заменки са в пъти по-малко от земеделските такива. Има вероятност да се стигне и до подобно дело по отношение на земеделските заменки. В прокуратурата има повдигнати обвинения срещу двама бивши министри, а по разпореждане на Бойко Борисов, още днес прокурорите ще бъдат информирани за делото.
В същото време, по предложение на Мирослав Найденов беше удължен срока за изграждането на предпазна мрежа на границата с Турция, заради шапа, с още една година. През април, беше взето решение до края на октомври да бъдат готови процедурите за предварително проектиране, а след това и за изпълнение. „Над 20 фирми са се явили само по първата обществена поръчка за проектиране и в този контекст те не могат да изпълнят тази задача до срока. Затова от тяхно име аз внасям предложение за удължаване на срока с една година.” Така, изграждането на 181 км предпазна мрежа и ремонтирането на други 28.5 км, ще се проточи. Според Найденов, от Ветеринарния подкомитет към Европейската комисия, ще бъде отпусната техническа помощ за България. „Ние сме поискали 4 милиона и предполагам, че те ще ни ги одобрят”.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158