EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Горски стопанства:Приходи от лов+дървесина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Горски стопанства:Приходи от лов+дървесина

mail16:03 | 11.11.2016прегледи 3811 коментарикоментари 0


Създадени са 173 мобилни екипа в шестте държавни предприятия за опазване на горските територии и ограничаване до минимум броя и щетите от незаконни действия в горските територии, чиято дейност подлежи на периодичен отчет.

Въведено е във всички държавни предприятия допълнително маркиране на дървесината преди нейното транспортиране с пластини с уникален идентификационен номер, с оглед ограничаване на незаконното транспортиране на дървесина от държавните горски територии.

Постигнат е реален резултат от въвеждането на системата „Електронен превозен билет”, изразяващ се в увеличение на нетните приходи от продажба на дървесина с 9,4 млн. лв. (6%) на годишна база, при запазване на среднопретеглените продажни цени на дървесината.

Ускорен е процесът на сертификацията на горските територии, управлявани от ДП по международния FSC стандарт като допълнителен гарант за многофункционалното управление на горите и законния добив на дървесина. Сертифицирани са изцяло Северноцентрално  държавно предприятие и Североизточно държавно предприятие, с което площта на сертифицираните територии достига над 1 милион хектара, или 37% от общата площ на държавните горски територии.

Финансови резултати

Приходите на държавните горски предприятия през 2015 г. се увеличават с 14% в сравнение с 2014 г. Приходите за деветмесечието на 2016 г. се увеличават с 15 милиона лева спрямо деветмесечието на 2015 г., достигайки 237 милиона лева.

Финансовият резултат на предприятията за 2015 г. нараства 5 пъти спрямо 2014 г. достигайки 12 милиона лева. За деветмесечието на 2016 г. финансовият резултат е 14 милиона лева, с 2,7 милиона лева повече от отчетения за същия период на 2015 г.

Мерки за увеличение на залесената площ на горските територии – държавна собственост

В изпълнение на политиката на министреството на земеделието и храните за увеличаване на залесената площ, е увеличен обемът на извършените горскостопански дейности по отношение на залесяването и стопанисването на горите. Общата площ на залесяването през 2015 година в горските територии – държавна собственост е 16 000 дка, което е с 32% повече спрямо 2014 г., а за 2016 г. са планирани за залесяване 20 000 дка, с 25% повече от 2015 г. Общата площ на извършеното залесяване към деветмесечието на 2016 г. в горските територии – държавна собственост, е 9612 дка, с 2849 дка повече от същия период на 2015 г.

Мерки за подобряване организацията при ползване на дървесина

Държавните предприятия осигуряват необходимата суровина за задоволяване потребностите на малкия и среден бизнес, както и на преработвателните заводи в страната, която през 2015 г. достигна 5 милиона кубически метра. От това количество 1,1 милиона пространствени кубични метра дърва за огрев се предоставят чрез директни продажби на физически лица за собствени нужди, като към края на месец септември са предоставени общо 630 хиляди пространствени кубични метра дърва за огрев на 94 000 домакинства. Отчетената реализация на дървесина от държавните предприятия към 30.09.2016 г. е с 267 хил. куб. м (6%) по-висока от същия период на миналата година, при запазване на пазарната ситуация - потребление и износ, което е в резултат и на въведената система „Електронен превозен билет”.

С оглед стимулиране конкурентноспособността и модернизацията на дърводобивните и дървопреработващи фирми са сключени първите дългосрочни договори за добив и за продажба на дървесина. Така се осигурява траен интерес на дърводобивните фирми за влагане на необходимите инвестиции в дейността им.

Проведени са първите електронни търгове за продажба на дървесина, един съвременен начин за търговия, който улеснява участниците и елиминира възможността за субективна намеса и предварително договаряне между отделните участници в търга.

През 2016 г. са подготвени промени в нормативната уредба, регламентираща ползването на дървесина от горските територии – държавна и общинска собственост, съгласно които дървесината ще се предлага чрез състезателни процедури приоритетно на преработватели на дървесина. С предстоящите изменения се прави стъпка към  задоволяване на потребностите на вътрешния пазар, както и за постигане на баланс между държавата и общините, като собственици на горски територии, и българските предприемачи, извършващи дейности в горите или ползващи дървесина.

Инвестиции в горите

Горскостопанската пътна инфраструктура е подобрена чрез строителство и основен ремонт на 177 км горски автомобилни пътища със средства от целевия фонд „Инвестиции в горите”. За сравнение, в периода 2011 – 2014 г. са построени общо 89 км нови пътища. За 2016 г. предприятията са планирали строителство и основен ремонт на 271 км горски пътища.

За изпълнение на горскостопанските дейности и функциите по опазване на горските територии държавните предприятия със средства от стопанската си дейност са закупили през 2015 г. 121 броя транспортни средства и 40 броя специализирана техника.

За превенция и опазване на горските територии от пожари през 2016 г. завърши строителството на нови 9 пожаронаблюдателни кули в област Благоевград на стойност 4 милиона лева.

Ангажименти с обществена значимост, изпълнявани от държавните горски предприятия

Във връзка със засиления миграционен натиск по южната граница на страната и в изпълнение на Решение на Министерския съвет, МЗХ изпълнява ангажимент за извършване на основен ремонт на горските пътища в граничната зона с Република Турция със средства на Югоизточно държавно предприятие, като през 2015 г. са ремонтирани 30 км горски пътища и още 30 км ще бъдат изпълнени през настоящата година.

Предвид изпълнението на поети международни ангажименти от страна на Република България при поддържането и почистването от дървесна и храстова растителност на 3-метровата ивица покрай държавната границата е извършено почистване на общо 79 км от граничната полоса между Република България и Република Гърция и Република Македония.

Дадени са указания за приоритетно усвояване на увредена дървесина от природни бедствия и съхнене, като са предприети адекватни и спешни действия за усвояването на:

1,1 милиона кубични метра дървесина, пострадала от природните бедствия през м. март 2015 г. в област Смолян, в резултат на което тя е усвоена на 93%, а до края на годината ще бъде добита изцяло;

560 хиляди кубични метра дървесина, пострадала от биотични фактори – корояди.

За постигане на по-ефективното стопанисване и опазване на малки горски имоти, собственост на физически лица, през настоящата година стартираха първите процедури по закупуването им от държавните предприятия със средства от фонд „Инвестиции в горите”, с цел комасирането им. Предвидените средства за настоящата година са в размер на близо 700 хиляди лева. Бяха изготвени и публикувани Правила, по които се процедира, както и критериите за оценка на заявленията. След първия етап от класирането за всички 452 броя имоти с обща площ 3435 дка, получили максимален брой точки, са възложени оценки от независим оценители, като до края на годината ще се финализират първите сделки по тяхното закупуване. Предвид засиления интерес от собствениците на горски имоти през 2017 г. ще бъде обявена нова процедура по закупуване на горски имоти от държавните предприятия.

Източник: Отчет на Министерството на земеделието и храните за двете години на управление на правителството (Ноември 2014 - ноември 2016)


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905