EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Горанов: Събрахме +1,7 млрд. лв. спрямо 2014 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Горанов: Събрахме +1,7 млрд. лв. спрямо 2014 г.

mail07:10 | 20.11.2015прегледи 1816 коментарикоментари 0


Стабилност, реалистичност, резултат е философията на бюджет 2016. Така определи разпределянето на държавните пари за догодина финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите и поиска от тях подкрепа.
Парламентаристите дебатират и ще гласуват на първо четене проектобюджета за 2016 г.
Горанов подчерта, че той е съобразен с реалността, дава възможности държавата да изпълнява своите най-важни функции - за социална помощ и отбрана (където имаме международни ангажименти), гарантира стабилност на фона на заобикалящите ни проблеми.
Два ключови приоритета открои финансовият министър - образование и инфраструктура, и увери, че е намерен балансът за догодина.
Качеството на образоването ще се подобри чрез повишаване на възнагражденията на преподавателите. Обръщането към най-качествено образование е много важно, училищата, които предлагат най-доброто обучение, да бъдат стимулирани - защити аргументите за повече пари за образование и наука догодина Горанов.
За инфраструктурата водещи ще са инвестициите и мерките за териториално сближаване.
Министърът очаква в началото на януари 2016 г. да бъдат сключени договори с ръководните органи на 4 оперативни програми
Растеж за догодина на БВП с 2,6 на сто като основен двигател ще бъде крайното търсене, спад на безработицата до 9, 1 на сто, средногодишна инфлация 0,5 процента, в средносрочен план запазване стабилността на публичните финанси - това са част от заложените параметри в проектосметката за следващата година, заявени от Владислав Горанов.
Той увери, че данъчно-осигурителната политика ще бъде ориентирана към подкрепа на икономическия растеж, ще се запазят и размерите на осигурителните вноски.
Към 17 ноември т.г. приходите са с 1,764 млрд. лв. повече от миналата година, като в тях не са включени средствата от еврофондовете, отчете финансист номер едно. Той посочи, че за 2016 г. целта е да се запази фискалната стабилност и да се намали размерът на бюджетния дефицит.
В по-дългосрочен план - 2017- 2018 г., прогнозата за дефицит, по сметките на Горанов, е съответно 1,4 и 1,00 процента от БВП.
Поехме отговорността за завръщане на нормалността на икономическия живот, припомни в началото на изказването си финансовият министър. Той цитира данни на националната статистика, според които през третото тримесечие на т.г. БВП нараства с 2, 9 на сто в сравнение със същия период на м.г., като най-голям е делът на крайното потребление. За същия период БНБ отчита ръст с 1,6 процента на кредитите на годишна база в сектор "Нефинансови предприятия".
Все пак според Горанов темповете на ръст на потреблението са незадоволителни. Той подчерта, че стабилността на средата влияе върху поведението на инвеститорите, на икономическите субекти и затова без необходимите реформи няма как да бъдат достигнати темповете на растеж на държавите, които решават структурните си дисбаланси по-успешно от нас.
Законовите срокове за изплащане на гарантираните влогове бяха спазени, което доказа, че системата работи - така министърът включи в изказването си и темата за КТБ . По негова оценка с новото ръководство на БНБ държавата е подредила контролните си функции.
Това правителство е запазило практиката за ускорено възстановяване на ДДС, издължени са плащанията по оперативните програми в съответствие с правилата.

Междувременно, депутатите приеха на първо четене държавния бюджет за 2016 година, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Законопроектът бе подкрепен със 138 гласа „за”, 65 „против” и 9 „въздържали се”. От ГЕРБ гласуваха 84 депутати „за”, от БСП бяха 32 „против” с един въздържал се, ДПС с 27 „против”, РБ – 19 „за”, ПФ – 13 „за” с 5 „въздържали се”, БДЦ – 9 „за” и трима въздържали се, АТАКА – 4 „против”, АБВ – 10 „за”, от независимите депутати трима бяха „за” и двама „против”.

/БТА, Фокус


Тагове: Горанов, бюджет
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg