EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Горанов оттегли промените за втора пенсия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Горанов оттегли промените за втора пенсия

mail06:40 | 01.06.2016прегледи 983 коментарикоментари 0


Промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с фазата за изплащане на пенсиите от пенсионно осигурителните дружества /т.нар. - втори стълб на пенсионната система/, отпада от предложенията на Министерството на финансите, каза пред журналисти днес министърът на финансите Владислав Горанов. Той предлага тези промени да се подготвят в консенсус от Министерството на труда и социалната политика, пенсионните дружества и синдикатите. Министърът посочи че останалите промени ще бъдат предложени на дебат с бизнеса и в НСТС.
Изтеглянето на средства от вложителя от сметката му във втория пенсионен стълб крие рискове някой да се изкуши да направи бала на внучето си или ремонт на апартамента и след това да остане с по-ниска пенсия. Затова тази тема се оставя на социалните партньори и се премахва от предложенията за промени на МФ. Нека социалните партньори измислят най-добрата схема и едва тогава МФ ще се включи с експертиза. Продължаваме диалога с бизнеса и синдикатите за да изчистим отговорностите към осигурените лица, каза Горанов. Искаме гаранции, че многото милиарди лева, собственост на българските граждани ще бъдат управлявани така добре, че хората да имат добра доходност, подчерта Горанов.
Никъде в предложенията за фазата за изплащане на пенсиите няма национализация на парите на вложителите, каза Горанов. Големият проблем е, че първият и вторият стълб се конкурират. Пенсиите от втория стълб не са надграждане, а са заместващи, каза той. На всеки български гражданин осигуряващ се във втория стълб, ще му бъде намалена пенсията с 28 процента и те трябва да бъдат осигурени от втория стълб, каза Горанов.
Министърът на финансите предлага промени в дейността на пенсионните осигурителни дружества /ПОД/. Тези които изплащат пожизнени пенсии и срочни пенсии с гарантиран размер трябва да имат капитал от поне 7.4 млн. лева. ПОД, които ще управляват средства от осигурително вноски и ще плащат пенсии с променлив характер ще трябва да имат капитал от 5 млн. лв. Има изисквания към самия капитал, важно е да са собствени средства, допълни Горанов. Целта е да се гарантира по-доброто управление на средствата и защита на интересите на вложителите, посочи той. Повишават се изискванията към управителните и надзорните орган на ПОД - въвежда се независим член на Съвета на директорите /СД/ като се дебатира една трета от СД да са независими. По аналог на изискванията към банките ще има одобрителен режим за членовете на СД от контролния орган - това е Комисията за финансов надзор. Въвеждат се изисквания за управление на риска, за вътрешен контрол и вътрешен одит на дружеството.
Втората голяма група изменения са свързани с инвестиционната политика. Въвежда се нова възможност за инвестиране - в дългови ценни книжа, издадени от международни финансови институции, до 10 процента от активите на фонда, както и в акции и облигации, предлагани при условията на първично публично предлагане - до един процент от активите на фонда. МФ предлага да отпадне инвестирането в недвижими имоти, но се увеличават от пет на десет процента за инвестирането в АДСИЦ, които пък инвестират в имоти.БТА


Тагове: Горанов, КСО
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960