EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Горанов: Възможни фалити на ВУЗ-ове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Горанов: Възможни фалити на ВУЗ-ове

mail10:10 | 02.08.2016прегледи 1101 коментарикоментари 0


Финасовият министър Владислав Горанов предупреждава за възможни фалите във ВУЗ-ове поради не доброто им управление. Ето какво има предвид министърът според стенограмата от заседание на МС:

"Демографският натиск, за който висшите училища се оказаха неподготвени, въпреки че е ясно от десет години напред колко деца преминават през образователната система, води до това, че в момента имаме незапълнен прием в почти всички висши училища и то по специалности, по които ние традиционно сме смятали, че има огромен интерес. За пример, приемът по право в Софийския университет не е запълнен в момента. Това го давам само като пример колко е реален проблемът в системата на висшето образование и колко с времето сме подценили грешния стимул, който се дава с финансирането на база на екстензивно развитие, финансиране на база на прием и финансиране на база на един студент.

Затова се обръщам към госпожа Кунева, защото проблемът, който има във Великотърновския университет е аналогичен с много други. И за това още от сега апелирам и настоявам за някои мерки конкретни, които сме обсъждали с министерството и ще търся подкрепа и от цялото правителство. Елементарни неща могат да се направят, които да премахнат тези стимули и да принудят автономните висши училища да се съсредоточат върху местата където те са най-ефективни.

За последните 25 години системата на висшето образование обрасна със специалности, причудливи, в отделните висши училища, които доведоха до там, че в традиционно силните си направления, когато са създавани тези висши училища са заменени от изучаване на икономика например или всякакви други неприсъщи за технически училища. Спирам до тук, като само искам да кажа, че елементарни неща от типа ограничаване на кросубсидирането по професионално направление. Нещо, което трябва да намери нормативно решение.

И още няколко други неща, които задължително трябва да направим. В противен случай, тези примери като Великотърновския университет ще се мултиплицират, а и за съжаление, без да съм лош пророк, проблемът на Великотърновския университет няма да се реши с това, което днес се прави. Защото те проспаха добрите години, в които можеха да се напаснат към демографската ситуация, в която в момента попадат - с липса на студенти и липса на привлекателност на специалностите в традиционните направления, където те са силни.

Това трябва да го направим. В противен случай ще говорим след година- две за масови фалити на висши училища."

 

 

 

 

 

 

 


Тагове: ВУЗ, фалити
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg