EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Големите ВЕЦ-ове - стабилност на системата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Големите ВЕЦ-ове - стабилност на системата

mail16:15 | 16.04.2024прегледи 428 коментарикоментари 0


Водната енергия, особено от големите ВЕЦ-ове, осигурява стабилност на системата. Това каза главният изпълнителен директор на "Национална електрическа компания" (НЕК) Мартин Георгиев по време по време на форума "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", който се провежда днес в София. По думите му тази енергия е изключително важна за цялостното балансиране на системата.

Мартин Георгиев посочи, че енергията от водноелектрически централи (ВЕЦ) е най-голямата инсталирана мощност от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в световен мащаб. Освен това 95 процента от системите за съхранение на енергия са помпено-акумулиращите водноелектрически централи (ПАВЕЦ). Голямото предимство на ПАВЕЦ при съхранението на енергия е много дългият полезен ресурс на съоръженията, който е над 60 години. 

Главният изпълнителен директор на НЕК изтъкна, че ролята на съхранението на енергията е изключително голяма. Огромните флуктуации при цените на електроенергия, които са голямо предизвикателство за бизнеса, могат да се преодолеят именно чрез системите за съхранение на енергия.

НЕК има проекти и за изграждане на нови ПАВЕЦ, които са в пълно съответствие с новите тенденции в световен мащаб, коментира още Мартин Георгиев. Той обърна внимание, че режимите на управление на ПАВЕЦ вече зависят много повече от производството от ВЕИ, отколкото от консумацията, който е класическият модел, при който са проектирани съществуващите ПАВЕЦ.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg