EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Големите в ЕС блокират счетоводни промени в банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Големите в ЕС блокират счетоводни промени в банките

mail14:24 | 13.11.2009прегледи 761 коментарикоментари 0


Брюксел отложи въвеждането на новите счетоводни правила за банките и застрахователите в ЕС, съобщава Financial Times. Новите регулаторни правила обаче бяха въведени в голяма част от държавите, извън САЩ и ЕС, уточнява изданието.
Отлагането е резултат основно на големите разногласия между европейските финансови институции по отношение на отчитането на финансовите активи.
Мнението на анализаторите е, че някои френски, немски и италиански банки с широко застъпена инвестиционна дейност ще бъдат обложени с допълнителни такси според новите счетоводни правила, което ще стане и причина за деклариране на загуби.
Решението на Европейската комисия да отложи въвеждането на счетоводните промени в Европа стана причина за изразяването на недоволство от други (неинвестиционни) банки, които заявиха, че със забавянето ще бъдат поставени в неравностойно положение на световния пазар.
Международният борд за счетоводни стандарти публикува на един по- ранен етап промените на счетоводните правила, според които финансовите активи са регистрират в отчетите с пазарните им цени. Според поддръжниците на промените новите счетоводни правила ще доведат до по- голяма прозрачност при декларирането на печалбите. Критиците, от своя страна, са убедени, че промените ще допринесат за увеличаване на загубите на банките, причинени от кризата.
От Г20 настояваха промените да бъдат въведени до края на годината. Независимо от това, от Европейската комисия заявиха, че преди да приемат новите правила за счетоводството за банките, ще ги подложат на дълбочинен анализ. Това означава, че промените ще бъдат приети след началото на новата година и европейските банки и застрахователи няма да ги приложат при представянето на отчетите си за 2009 г., както ще направят компаниите в други 80 държави извън ЕС.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg