EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Глоби и затвор за пътуващите гратис в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глоби и затвор за пътуващите гратис в Гърция

mail14:40 | 11.02.2011прегледи 614 коментарикоментари 0


Глоби от по 200 евро и отнемане на шофьорската книжка за 20 дни за неплащане на магистрални такси, както и криминализиране на безплатното возене в градския транспорт предвижда поправка в законопроект, внесен в парламента от правителството в Атина, за преструктуриране на обществения транспорт, съобщава гръцкият в. "Имерисия".
Със затвор до три месеца и с парични глоби ще бъдат санкционирани пътуващите гратис в обществения транспорт.
Работещите в градския транспорт протестират от няколко седмици срещу този законопроект, предвиждащ съкращения, сливане на фирми и трансфер на хора в сектора.
Мярката срещу нарушителите е предприета, тъй като за последните години Гърция е залята от билети менте. По данни на властите фалшивите билети в страната са се увеличили от над един милион през 2008 г. до над пет милиона през миналата година.
Въпреки тези мерки обаче, общественото недоволство расте. Все по-голям размах придобива и гражданското движение под наслов "Аз не плащам", което протестира срещу увеличението на магистралните такси и отказва да ги плаща.
Срещу това движение, което се подкрепя от лявата коалиция СИРИЗА и Комунистическата партия, възроптаха строителите на магистрали, които обявиха, че една от десет коли и 30 процента от камионите не плащат магистрални такси и поискаха от министерството на инфраструктурата да предвиди по-тежки санкции и да определи тези прояви като престъпление.
Гражданското движение бе създадено преди повече от година от живеещите край магистрали, но се разрасна в момент, когато втора поредна година Гърция преживява безпрецедентна икономическа криза. Магистралните такси скочиха от 5 до 20 процента, а от 1 февруари бяха повишени с над 20 на сто и цените на билетите за обществения транспорт в Атина.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg