EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Глоби за некоректни работници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глоби за некоректни работници

mail16:30 | 07.11.2011прегледи 834 коментарикоментари 0


Въвеждането на глоби за служители и работници, които работят без трудови договори, обсъдиха днес на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество синдикати, работодатели и правителство. Социалните партньори са единодушни, че глоби за некоректни работници трябва да има, остава спорът за точния размер на санкциите. Божидар Данев - изпълнителен председател на БСК, заяви пред журналисти след края на заседанието, че спорът между социалните партньори е дали глобата да бъде определен процент, или да е в размер от двайсет до триста лева например. По думите на Данев обаче въвеждането на толкова "широка" глоба създава условия за корупция.
Предложението на БСК е всички такси и глоби да отиват в Републиканския бюджет, където да се решава какво да се прави с тях. КНСБ предлага глобата да е в размер на 10 процента от минималната работна заплата. Константин Тренчев - лидер на КТ "Подкрепа", каза, че е обсъждана идеята да се приеме по презумпция, че три месеца служителят е работил без договор и трябва да се накаже с прага на пропуснатите осигурителни ползи. Така работникът се наказва формално, но наказанието в пари "отива" при неговите партиди в едната и другата осигурителна система.
Предложението на КТ "Подкрепа" е санкциите от глоби да се събират в социален фонд, като парите от него постъпват в НОИ като осигуровки. Крайното решение за глобите предстои да бъде взето. По думите на Пламен Димитров - президент на КНСБ, министърът на финансите Симеон Дянков е съобщил на днешното заседание на съвета, че до сряда правителството ще бъде готово със своето предложение за увеличение на пенсиите. От КНСБ предлагат всички пенсии да бъдат увеличени от 1 юли с 10 процента. Това на нетна основа ще струва 347 млн. лв., които ще могат да бъдат осигурени, според Димитров, от нарастването на приходите в бюджета.
В отговор на журналистически въпрос президентът на КНСБ съобщи още, че на заседанието на съвета министър Дянков не е правил предложение за увеличение на пенсионната възраст от 2012-а с една година. Константин Тренчев информира, че на заседанието е елиминирана възможността агенциите за временна работа да наемат хора за неопределено време. Занапред такава възможност няма да има, категоричен е Тренчев.
Основна тема на Тристранния съвет днес е била критериите за представителност на синдикалните и на работодателските организации, съобщи още Тренчев. Число и процент на представителност са били основните предложения на социалните
партньори. Надделяло е желанието, от гледна точка на по-лесното смятане, макар че не е точно - да се приеме критерият число, посочи Тренчев. На 15 ноември е следващото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039