EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Глоби за земя, собственост на чужденци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глоби за земя, собственост на чужденци

mail06:15 | 22.04.2015прегледи 1391 коментарикоментари 0


Търсят се законодателни варианти, така че на чуждите инвеститори, които са купили земя у нас, да не се налага да я продават. Това каза председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов за БНР.
С обяснението, че управляващите имат нужда от още време, за да направят законови промени, които да удовлетворяват и населението, и инвеститорите, и ЕС, Румен Христов предлага налагането на санкции да започне от октомври, вместо от 1-ви май.
Трябва да бъдем прагматични, по-малко емоционални, особено когато става дума за земеделска земя.
До 1-ви октомври да се намери формула, за тези, които се занимавнат със земя, да намерят формула да я притежават. Имаме нужда от време да намерим консенсус. От една страна, да удовлетворява инвеститорите, от друга - населението.
Земята, освен обработваема площ, е и част от територията на страната. Зрелостта на политическите формации е да осъзнаят, че животът се променя, България е член на ЕС и има правила, с които трябва да се съобразява.
Както е известно с приетите през 2014 година правила в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи се предвижда борсовите дружества да дължат глоби, дори и ако имат само един чужд акционер. Именно заради тези нови правила за собствеността върху земята в края на март т.г. ЕК започна срещу България, Литва, Словакия и Унгария наказателна процедура. Българският закон, освен забраната за чужденци и за офшорки, въведе и правилото, че земя могат да притежават само лица, които са живели у нас поне 5 години.
Мажоритарният собственик на един от най-големите собственици на земя у нас - Агро Финанс АДСИЦ - Агрион Инвест, предлага дружеството да бъде обявено в ликвидация. Причина за това е именно забраната за търговските дружества с чуждо участие - от страни извън ЕС или от офшорни зони - да притежават земеделска земя. След 1 май те трябва да бъдат глобявани с по 100 лева на декар, а три месеца по-късно санкцията се утроява. Това става ясно от предложени точки към общото събрание на акционерите на Агро Финанс, свикано за 4 май 2015 г.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg