EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Глобално понижение на лихвите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глобално понижение на лихвите?

mail13:35 | 04.03.2020прегледи 843 коментарикоментари 0


Големите централни банки в света, включително Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, скоро ще вземат координирани мерки за смекчаване на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса. В това са убедени редица инвеститори на пазарите, които бяха разтърсени от страховете от епидемията, информира Ройтерс.

Бил Нелсън, главен икономист на американската организация Институт за банкова политика и бивш служител на УФР, работил по мерките срещу финансовата криза от 2007-2008 година, прави още по-конкретни прогнози. Той очаква координирано понижаване на водещите лихви в света от водещите централни банки, подобно на обявеното в разгара на кризата през октомври 2008 година от УФР и още пет големи централни банки. Според експерта това ще се случи още в сряда, 4 март, преди отварянето на фондовия пазар в САЩ. Понижението вероятно ще бъде голямо - с поне половин процентен пункт. Водещата лихва на УФР в момента е 1,50-1,75 на сто.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ изненадващо обяви понижение на лихвите с половин процентен пункт като част от мерките срещу отражението на коронавируса, предаде Ройтерс. В съобщение на централната банка е посочено, че лихвите се намаляват с 0,5 процентни пункта до диапазона от 1,00 до 1,25 на сто. "Основите на американската икономика остават здрави. При все това коронавирусът поражда все по-големи рискове за икономическата активност. Предвид тези рискове и в подкрепа на постигането на целите за максимална трудова заетост и стабилност на цените, комитетът по паричната политика реши днес да намали лихвения диапазон на федералните лихвени проценти", се казва в съобщението.

Решението на УФР да понижи лихвите преди следващото си заседание на 17 и 18 март отразява спешния характер, по който институцията оценява необходимостта да реагира за предотвратяване на възможността от световна рецесия, отбелязва Ройтерс. Основните индекси на Уолстрийт веднага тръгнаха нагоре след съобщението на УФР.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg