EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Глобалният дълг - рекордни $307,4 трилиона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глобалният дълг - рекордни $307,4 трилиона

mail09:06 | 20.11.2023прегледи 693 коментарикоментари 0


Глобалният дълг се е увеличил до рекордните 307,4 трилиона долара през третото тримесечие на годината, сочи доклад на Института за международни финанси (Institute of International Finance), наричан "банката на централните банки", предаде Ройтерс.

Съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт (БВП) при страните с развиващи се икономики е достигнало най-високото ниво в историята, се посочва в анализа. 

Глобалният дълг ще достигне 310 трилиона долара до края на 2023 г., според ИМФ. Това представлява повишение с 25 на сто в рамките на 5 години. Финансовата асоциация предупреждава, че популистките мерки, които предприемат правителствата на редица страни, може да увеличи още повече нивото на глобалния дълг през тази година. Най-много за повишаването му (две трети от новия дълг) са допринесли страните с развити икономики, начело със САЩ, Япония, Франция и Обединеното кралство, се посочва в доклада. 

Средното съотношение на държавния дълг към БВП е достигнало 255 процента при развиващите се икономики, начело с Русия, Китай, Саудитска Арабия и Малайзия, според ИМФ. 

Анализите на институцията се следят внимателно от икономисти и политици от целия свят, отбелязва Си Ен Би Си./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg