EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Глобален min данък за милиардери?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глобален min данък за милиардери?

mail07:35 | 25.10.2023прегледи 452 коментарикоментари 0


Правителствата могат да открият нов фронт в международните мерки срещу укриването на налози с глобален минимален данък за милиардерите, който може да донесе 250 милиарда долара годишно. Това се посочва в проучване на данъчната обсерватория на ЕС, цитирано от Ройтерс.

Ато тази сума бъде взета под формата на данъци, тя ще се равнява на едва 2 на сто от приблизително 13 трилиона долара, които притежават 2700 милиардера в света, според проучването на базираната в Парижкото висше училище по икономика обсерватория. 

Понастоящем ефективният личен данък за милиардерите е далеч по-малък от това, което другите данъкоплатци с по-скромни доходи плащат, тъй като могат да съхраняват богатството си във фиктивни компании, които им спестяват плащането на данъци върху доходите. Това обяви данъчната обсерватория на ЕС в Глобалния си доклад за укриването на данъци за 2024 година.

"Според нас този факт трудно може да бъде оправдан, тъй като поражда рискове за подкопаване на устойчивостта на данъчните системи и социалното приемане на облагането с данъци", заяви пред медиите директорът на обсерваторията Габриел Зукман. 

Личният данък на милиардерите в САЩ се оценява на около 0,5 на сто и е нулев в други страни с високи налози като Франция, сочи оценката на обсерваторията.

Растящото неравенство в състоянието в някои страни подхранва призивите най-богатите граждани да поемат по-голяма част от данъчния товар, тъй като държавните финанси не могат да се справят със застаряващото население, нуждите от значително финансиране за климатичния преход и унаследения от пандемията дълг.

Споразумението от 2021 г. между 140 страни ограничава възможността мултинационалните компании да намалят данъчната тежест чрез осчетоводяване на печалбите в страни с ниски данъци. То въвежда глобален праг от 15 на сто върху корпоративното облагане от идната година.

"Нещо, което много хора смятаха, че ще е невъзможно, сега знаем, че всъщност може да бъде направено", каза Зукман.

"Логичната следваща стъпка е тази логика да бъде приложена и за милиардерите, а не само за мултинационалните компании", добави той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg