EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Глад за технически специалисти в Русе

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глад за технически специалисти в Русе

mail18:01 | 13.04.2018прегледи 3474 коментарикоментари 0


Много са секторите у нас, в които се усеща липса на кадри - не само в IT-сектора, но и в туристическия сектор. Най-големият глад за кадри, който се откроява и в Русе, е нуждата от технически специалисти и то не с висше, а със средно образование. Това коментира в Русе заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.
В крайдунавския град тя участва в работна среща с представители на бизнеса на тема "Бизнесът и работната сила - възможности за подкрепа". Представени са възможностите за подкрепа на работодателите чрез мерките по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020, включително и по схемите, които предстои да се отворят през тази година.
По думите на Русинова има и недостиг на работници, и на служители с умения, които да бъдат привлечени в голяма част от компаниите.
Русинова обясни, че през есента се предвижда да бъде отворена схемата "Умение", която е на стойност 30 млн. лева. Тя е насочена към всички български работодатели, така че да подобрят знанията и уменията на служителите в предприятията си, да привлекат за обучение безработни, регистрирани в Бюрата по труда или неактивни хора.
"Считаме, че тази програма ще реши едно от най-големите предизвикателства на пазара на труда - гладът за реални умения, които да бъдат подходящи за започване на работа", каза Русинова.
От схемата ще могат да се възползват близо 6000 души.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905